VUZ plánuje nové depo na lukrativním místě mezi koridorem a zkušebním okruhem, pronajme ho

Polep lokomotivy Siemens Vectron. Foto: VUZPolep lokomotivy Siemens Vectron. Foto: VUZ

Nová hala vyroste vedle koleje, kterou přijíždějí vlaky ze stanice Velim.

Výzkumný Ústav Železniční (VUZ) chce využít volný pozemek v extravilánu obce Velim v blízkosti železničního zkušebního okruhu a koridorové trati mezi Prahou a Kolínem k vybudování nové haly pro opravy a údržbu kolejových vozidel. Předběžný plán počítá s dlouhodobým pronájmem dopravcům na trhu.

VUZ již vypsal předběžné tržní konzultace, které mají ukázat, jaký je zájem firem v oboru o takový byznys. Podle předsedy představenstva Martina Bělčíka již VUZ kontaktovalo několik firem. Pro nový areál mluví výborné napojení na koridor i čím dál složitější budování podobného zázemí pro opravy v městských aglomeracích.

„Nechceme jít cestou jejího provozování, ale dlouhodobého pronájmu. Zájem na trhu je,“ uvedl Bělčík. Podle něj jde o pozemky, na kterých kdysi VUZ plánovalo výstavbu fotovoltaické elektrárny.

Konzultace mají ukázat i to, jaké požadavky mohou mít budoucí pronajímatelé. Smlouva o pronájmu má být nejméně na deset let.

Pozemek na stavbu haly má téměř 15 tisíc metrů čtverečních, je hned vedle koleje, která propojuje stanici Velim s okruhem. Lze očekávat, že by VUZ  stavbu financoval z vlastních zdrojů, firma ročně generuje jen na dividendě kolem čtvrt miliardy korun.

Tagy hala pro opravy kolejových vozidel vúž Výzkumný ústav železniční
40 komentářů