Všudybylku vyřadila závada, České dráhy ruší Den železnice na Karlovarsku

Parní lokomotiva 354.195 (Všudybylka). Pramen: České dráhyParní lokomotiva 354.195 (Všudybylka). Pramen: České dráhy

České dráhy chtějí připravit parní jízdy na Karlovarsku v náhradním termínu.

České dráhy musely zrušit oslavy Dne železnice v Karlových Varech a okolí, které byly naplánovány na nadcházející víkend. Důvodem je závada „většího rozsahu“, která se objevila na parní lokomotivě 354.195 (Všudybylka). Právě ona měla být hlavní atrakcí víkendu.

„Jde o závadu na předním běhounu. Oprava si vyžádá nejméně několik dní, bohužel tak opravu nelze stihnout do tohoto víkendu, ale doufáme, že se dalších akcí už bude moci účastnit,“ řekl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. České dráhy podle něj připraví parní jízdy na Karlovarsku v náhradním termínu.
Parní vlak v čele s Všudybylkou měl jet v sobotu z Karlových Varů do Bečova nad Teplou a Mariánských Lázní a v neděli z Karlových Varů do Ostrova nad Ohří a z Karlových Varů do Merklína (a zpět).

Lokomotiva 354.195 z roku 1925 prošla loni opravou kotle a dalších součástí, po pauze byla poprvé zatopena loni v prosinci. Doma je v depu historických vozidel v Lužné u Rakovníka, v jehož okolí je také nejčastěji k vidění. Její rychlost je až 90 km/h, přetlak páry v kotli 13 bar, služební hmotnost je 85 tun a výkon 1 150 koní. Zastupuje jednu z nejzdařilejších parních řad u tehdejších ČSD, neboť byla spolehlivá, rychlá a úsporná.

Tagy České dráhy Den železnice lokomotiva 354.195 Všudybylka železniční nostalgie
25 komentářů