Vraky z tragické nehody vlaku u Dolní Lutyně po půl roce zmizely od trati

Likvidace nehody na přejezdu u Dolní Lutyně. Foto: Správa železnicLikvidace nehody na přejezdu u Dolní Lutyně. Foto: Správa železnic

ČD musely s vlastníky vyjednat povolení ke vstupu na několik soukromých pozemků.

Specializovaná firma dnes u přejezdu v Dolní Lutyni na Karvinsku dokončila likvidaci vraků lokomotivy a osobního vagonu, které tam zůstaly po lednové srážce vlaku se silničním tahačem. Likvidační práce začaly počátkem července po získání všech potřebných povolení. ČTK to sdělil mluvčí Českých drah (ČD) Filip Medelský. ČD musely s vlastníky vyjednat povolení ke vstupu na několik soukromých pozemků.

„K fyzické likvidaci bylo možné přistoupit po splnění daných procesních náležitostí. České dráhy již v průběhu února zajistily vyřízení potřebných dokladů pro řešení škodní události u pojišťovny, a to jak za vozidlo ČD, tak současně u vozidla ve vlastnictví Železniční společnosti Slovensko, a byl ze strany pojišťovny vydán souhlas s likvidací,“ uvedl Medelský.

Dozvuky tragédie u Dolní Lutyně. Stát přiznal, že stav přejezdů nedostatečně kontroluje

Specializovanou likvidační firmu ČD vybraly v soutěži. Firma lokomotivu a vagon na místě rozřezala a větší kusy pak odvezla k finální likvidaci.

Po celé období od konce ledna do provedení likvidace zajistily České dráhy nonstop ostrahu vraků před pohybem nepovolaných osob,“ uvedl mluvčí.

Nehoda se stala v Dolní Lutyni 24. ledna okolo 05:40 v úseku mezi Bohumínem a Dětmarovicemi. Rychlík narazil do tahače s návěsem, který převážel část vrtné soupravy a na přejezdu zřejmě uvízl podvozkem. Ve vlaku do Prahy bylo sedm desítek lidí. Strojvedoucí zahynul na místě. Zranění utrpělo 20 cestujících. Škoda byla předběžně vyčíslena na 37 milionů korun.

Tagy České dráhy nehoda Dolní Lutyně
17 komentářů