Volvo končí s výrobou autobusů v Evropě. Zavře svůj závod ve Wrocławi a propustí přes 1 600 lidí

Autobus 7900 Volvo Electric. Foto: VolvoAutobus 7900 Volvo Electric. Foto: Volvo

V Evropě zůstane už jen výroba podvozků.

Po více než padesáti letech se přestanou v Evropě vyrábět autobusy značky Volvo. Společnost Volvo Buses oznámila, že do roku 2024 ukončí výrobu ve svém závodě v polské Wrocławi.  Jako důvod uvádí dlouhodobou ztrátovost produkce v Evropě. Zůstane pouze výroba podvozků ve Švédsku.

Náš byznys v Evropě je dlouhodobě ztrátový. Tímto krokem zajistíme dlouhodobě konkurenceschopnost,“ řekla prezidentka Volvo Buses Anna Westerberg. Uzavření továrny dopadne na 1 600 zaměstnanců.

Továrnu v Polsku má převzít společnost Vargas Holdings, která se chce zaměřit na výrobu „energetických řešení pro domácnost“. Podle stránek firmy vyrábí mimo jiné velkokapacitní baterie pro domácnosti, které slouží například k „uskladnění“ elektrické energie vyrobené ze slunce. Část zaměstnanců podle Volva dostane nabídku přejít pod nového zaměstnavatele.

Volvo Buses vyrábí ve Wrocławi pětici modelů. Jde o městské autobusy Volvo 7900 Electric, Volvo 7900 S-Charge, linkové Volvo 8900 a zájezdové autobusy Volvo 9700 a 9900. Výroba bude pokračovat už jen v Mexiku a USA.

Tagy Volvo Buses
25 komentářů