Vodní jeřáb z Kladna nebo schody ze Smíchova. SŽ obohatila sbírky technického muzea

Dopravní hala NTM. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářDopravní hala NTM. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Muzeum získalo i mechanická návěstidla z Krupé a Moravských Budějovic.

Sbírky Národního technického muzea (NTM) jsou od středy bohatší o několik předmětů, které ještě nedávno sloužily Správě železnic v drážním provozu. Smlouvu o předání podepsali šéfové obou organizací Karel Ksandr (NTM) a Jiří Svoboda (SŽ) v jídelním voze dvorního vlaku Františka Josefa I. v dopravní hale muzea.

Do sbírek NTM přibyly součásti staničních zabezpečovacích zařízení z pražského Masarykova nádraží, Moravských Budějovic a Trhového Štěpánova. Muzeum získalo i mechanická návěstidla z Krupé a Moravských Budějovic, vodní jeřáb ze stanice Kladno nebo bubnové nosiče pro traťové jízdní řády z Blatné. Nechybí ani součásti ručně ovládaných závor z Úštěku a přejezdu nedaleko Moravských Budějovic.

Zajímavými připomínkami železniční historie jsou podle NTM také nýtovaný trakční sloup ze stanice Praha-Smíchov a kompletní schodiště z tamního severního nástupiště na již snesenou lávku přes celé kolejiště. Ze stanice Bohosudov pak NTM získalo vyřazené světelné návěstidlo a sloup staničního rozhlasu. Historicky cenné jsou rovněž litinové podpěry střechy nástupiště z Rybniště.

Hodnota převáděného majetku dosahuje téměř dva miliony korun.

Tagy NTM Správa železnic železniční historie
4 komentáře