Voda z Tetčic neuspěla s odvoláním na rozšíření D1 u Brna, práce mají začít na přelomu pololetí

Přípravné práce na rozšiřování D1 u Brna začaly už v únoru. Foto: ŘSDPřípravné práce na rozšiřování D1 u Brna začaly už v únoru. Foto: ŘSD

ŘSD finalizuje výběr zhotovitele.

Spolek Voda z Tetčic neuspěl se svým pokusem zablokovat rozšiřování dálnice D1 u Brna v úseku Brno-centrum – Brno-jih na šest jízdních pruhů. Ministr dopravy zamítl odvolání proti změně stavebního povolení. Stavba by měla začít na přelomu června a července.

Vyplývá to z rozhodnutí zveřejněného na úřední desce ministerstva dopravy. V něm ministr potvrdil předchozí povolení, uložil ŘSD pouze větší rozsah náhradní výsadby stromů jako kompenzaci za vykácení stromů v území, kde se dálnice bude rozšiřovat.

Voda z Tetčic napadla platnost závazných stanovisek o vlivu stavby nového mostu přes železniční koridor na životní prostředí. Příslušné úřady tak musely nově potvrdit nebo změnit závazná stanoviska, poté má ministerstvo vydat nové rozhodnutí. Svým odvoláním spolek zaměstnal úřady na několik měsíců. Rozkladová komise rozebrala námitky spolku vedeného Josefem Dvořákem na 25 stranách, jeho námitky a stížnosti většinou označila za liché.

Soutěž na zhotovitele vrcholí

Voda z Tetčic se zabývá hlavně zdržováním důležitých dopravních staveb, její úspěšnost v napadání je ale v poslední době takřka nulová. Loni se spolek snažil proniknout do samotného řízení o této stavbě, byl však vyloučen.

Povolení na hlavní trasu má ŘSD delší dobu, běží již přípravné práce. Výběr zhotovitele aktuálně vrcholí, běží lhůty na odvolání. Do tendru dorazilo celkem pět nabídek. Nejnižší nabídka je za 79 % odhadované ceny 1,3 miliardy korun. Stavba je soutěžena v režimu Design & Build. „V nejbližších týdnech dojde k výběru nejvýhodnější nabídky a posléze k podpisu smlouvy se zhotovitelem v případě, že nebudou podány námitky od neúspěšných uchazečů. Se zhotovitelem pak budeme diskutovat termín zahájení prací tak, aby se potřebné práce stihly do zimního období. Každopádně počítáme se zahájením prací na přelomu 2. a 3 čtvrtletí tohoto roku,“ uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Jde o jeden z nejvytíženějších úseků české dálniční sítě, denně tudy projede 80 tisíc aut. ŘSD postupně plánuje rozšířit na šest pruhů část D1 od Kývalky po Holubice, tedy od 182. k 210. kilometru. Zakázka se týká úseku mezi křižovatkami s výpadovkou na Znojmo a Mikulov a s dálnicí D2. Detailně je stavba popsána v informačním letáku ŘSD.

Úsek na rozšíření D1 okolo Brna. Foto: ŘSD

Úsek na rozšíření D1 okolo Brna. Foto: ŘSD

Tagy D1 Ministerstvo dopravy Ředitelství silnic a dálnic rozšíření D1 rozšíření D1 u Brna ŘSD Voda z Tetčic
57 komentářů