Voda z Tetčic neuspěla. ŘSD má povolení pro další část brněnského okruhu

Stavba další části brněnského okruhu v Žabovřeské. Foto: ŘSDStavba další části brněnského okruhu v Žabovřeské. Foto: ŘSD

Ministerstvo dopravy zamítlo odvolání spolku Voda z Tetčic proti stavebnímu povolení na další část stavby Velkého městského okruhu, konkrétně v

Ministerstvo dopravy zamítlo odvolání spolku Voda z Tetčic proti stavebnímu povolení na další část stavby Velkého městského okruhu, konkrétně v Žabovřeské ulici.

Ministerstvo své rozhodnutí zveřejnilo na úřední desce.  Ministerstvo u všech námitek konstatovalo, že nejsou důvodné. Proti rozhodnutí se nejde dále ani odvolat ani podat rozklad.

Podle ředitele brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Davida Fialy tak aktuálně chybí z sedmi potřebných povolení pro hlavní trasu už jen jedno. „Předpokládáme, že během letních měsíců vypíšeme soutěž na zhotovitele,“ řekl Fiala. Půjde o zakázku v hodnotě zhruba dvou miliard korun. ŘSD zbývá získat ještě povolení na stavbu tramvajového tunelu.

ŘSD už loni začalo s první etapou stavby, která vyjde na 416 milionů korun. Staví ji sdružení firem Strabag, Imos Brno a Chládek a Tintěra Pardubice. Hotová má být do konce roku. Druhá etapa zabere podstatně déle času, dokončení naplánováno na konec roku 2023.

Stavba 1,8 kilometru silnice má vést k odstranění úzkého hrdla mezi dvěma již vybudovanými úseky Velkého městského okruhu: stavbou MÚK Hlinky a Žabovřeská 2, kde je trasa omezena řekou Svratkou a příkrým skalním svahem Wilsonova lesa. V první etapě stavby se překládají inženýrské sítě, budují se valy a staví nový jízdní pruh ve směru na Pisárky. Dále bude zrekonstruována silnice ve směru na Královo Pole, vybuduje se lávka u zastávky Bráfova a opraví se most na Bystrc.

Trasa části Velkého brněnského okruhu v Žabovřeské. Foto: ŘSD

Trasa části Velkého brněnského okruhu v Žabovřeské. Foto: ŘSD

Ve druhé etapě bude proražen tunel pro tramvaj, přeloží se tramvajová trať a rozšíří se stávající silnice.
Stavební povolení napadl v létě spolek Voda z Tetčic, známý především letitým odporem proti elektrizace tratě z Brna do Zastávky u Brna. Právě na této trati Tetčice leží. Předsedou spolku je podle veřejného rejstříku Josef Dvořák z Tetčic.

Tagy brno I/42 VMO Žabovřeská Ředitelství silnice a dálnic Top Vnitřní městský okruh
34 komentářů