Vnitrostátní linka Bratislava – Košice se zatím nevrátí, myšlenka dostala stopku z Bruselu

Letiště Bratislava Foto: Facebook Letisko Bratislava / Airport BratislavaLetiště Bratislava Foto: Facebook Letisko Bratislava / Airport Bratislava

Slovenské ministerstvo dopravy jedná s Evropskou komisí o uložení závazku služby ve veřejném zájmu.

Plánované obnovení pravidelného vnitrostátního leteckého spojení Bratislavy a Košic musí zatím počkat. Záměr Ficovy vlády linku dotovat narazil na nesouhlas z Bruselu. Hledá se proto jiný způsob, jak linku co nejdříve zajistit. Informovala o tom Slovenská televízia a rozhlas (STVR).

„I přes podrobnou argumentaci ministerstva dopravy nebyla ze strany Evropské komise akceptována možnost podpory pravidelného spojení mezi Bratislavou a Košicemi,“ řekla STVR mluvčí slovenského ministerstva dopravy Petra Poláčiková.

Vzhledem k tomu, že v případě pravidelného leteckého spojení mezi bratislavským a košickým letištěm nemůže Slovensko využít schéma státní pomoci, jedná ministerstvo podle Poláčikové s Evropskou komisí o uložení závazku služby ve veřejném zájmu.

Poslední letadlo letělo na trase v roce 2019, linku z Prahy do Košic přes Bratislavu tehdy provozovaly ČSA. Jak dodala STVR mluvčí bratislavského letiště Veronika Demovičová, jednalo se primárně o obchodní linku pro byznys klientelu nebo obchodní cestující.

Košice – Göteborg za státní příspěvek

Kromě linky do Bratislavy slovenské ministerstvo dopravy chce, aby se z Košic létalo také do švédského Göteborgu. Aktuálně se hledá dopravce, který by byl linku za státní příspěvek ve výši 3,6 milionu eur (90,9 milionu korun) ochotný spustit.

Nové spojení má fungovat už od nadcházejícího zimního letového řádu, tedy od konce října. Linka poslouží především zaměstnancům automobilky Volvo, která staví u Košic svůj nový závod na výrobu elektromobilů. Spojení mají využívat i turisté.

Hledá se dopravce pro linku Košice – Göteborg, slovenské ministerstvo nabízí příspěvek 91 milionů korun

Tagy Bratislava - Košice BTS Evropská komise KSC Letisko Bratislava Letisko Košice Letiště Bratislava Letiště Košice slovensko
80 komentářů