Vlaky dočasně končí na další trati. Od neděle zmizí z úseku Varnsdorf – Rybniště

Siemens Desiro společnosti Die Länderbahn v Hrádku nad Nisou. Foto: Jan SůraSiemens Desiro společnosti Die Länderbahn v Hrádku nad Nisou. Foto: Jan Sůra

Zatímco řada měst a krajů se postupně vrací k obnovování provozu veřejné dopravy, Ústecký a Liberecký kraj čeká od neděle

Zatímco řada měst a krajů se postupně vrací k obnovování provozu veřejné dopravy, Ústecký a Liberecký kraj čeká od neděle další omezení. Týká se přeshraniční trati mezi Libercem a Rybništěm. Od neděle zde dojde k dalšímu omezení dopravy včetně přerušení vlaků v úseku z Varnsdorfu do Rybniště.

Změny oznámil liberecký krajský koordinátor veřejné dopravy Korid LK na svém facebookovém profilu. Oba kraje vysvětlují zastavení provozu tím, že Sasko nechce v době pandemie platit provoz vlaků, které v Německu vůbec nezastavují.

https://www.facebook.com/idollk/photos/a.644498452313283/2927253034037802

Finální jízdní řády mají být zveřejněny dnes, z návrhů je ale patrné, že kromě zastavení provozu mezi Rybništěm a Varnsdorfem dojde i k seškrtání spojů mezi Varnsdorfem a Hrádkem nad Nisou. Kraj to vysvětluje „dlouhodobým výhledem nemožnosti využívání vlaků linky L7 Liberec – Varnsdorf – Rybniště pro vnitrostátní přepravu na německém území linky a snížené poptávce cestujících mezi Varnsdorfem a Libercem“. Z patnácti spojů denně mezi Libercem a Varnsdorfem dojde k redukci na šest spojů denně. Nadále není možnost vystoupit či nastoupit na německém území, kudy vlaky projíždí.

Liberecký kraj tento týden oznámil, že veřejná doprava zůstane v omezeném režimu nejspíše až do konce prázdnin. „Ta omezení, to znamená zhruba o 20 procent méně spojů v autobusech a zhruba o 15 procent méně vlaků, předpokládáme i proto, že se nepočítá s návratem všech dětí do škol a postup obnovy výroby v průmyslových zónách bude také pozvolný. Takže tak, jak jsme dopravu pozvolně omezovali, tak ji v případě potřeby budeme zase pozvolna doplňovat, vyjma školních spojů, které, jak to tak vypadá, budou potřeba až od září,“ řekl hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Omezování dopravy v krajích přineslo dočasné zastavení provozu již na šesti tratích. Vlaky nejezdí mezi Opočnem a Dobruškou, Moravskou Třebovou, Chornicemi a Dzbelem / Velkými Opatovicemi a Lomnicí nad Popelkou a Mladějovem. Zastaven provoz je také z Hanušovic do Dolní Lipky a ze Znojma do Retzu.

Tagy Liberecký kraj Trať 089 Liberec - Rybniště Trilex Ústecký kraj
69 komentářů