Vlakový personál ZSSK musí nově před nástupem do práce na kontrolu, zda není opilý

Motorová jednotka 813.111 Mravec, Zvolen, foto: ZSSKMotorová jednotka 813.111 Mravec, Zvolen, foto: ZSSK

Důvodem mimořádného opatření je incident strojvedoucího, který řídil vlak s 2,5 promile alkoholu.

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) začala s kontrolami vlakového personálu před nástupem do práce. Chce mít jistotu, že strojvedoucí, vlakvedoucí či průvodčí nejsou v zaměstnání pod vlivem alkoholu.

Stalo se tak poté, co strojvedoucí státního dopravce nadýchal při kontrole 2,5 promile alkoholu. Ve zkráceném řízení již jednapadesátiletý strojvedoucí dostal dvouletý podmíněný trest a pětiletý zákaz řízení drážních i silničních vozidel.

„Takové incidenty nebudeme v žádném případě tolerovat. Vrhají špatné světlo na našich více než 1200 strojvedoucích,“ řekl předseda představenstva Roman Koreň. Strojvedoucí jezdil u ZSSK 35 let bez problémů. „Nařídil jsme až do odvolání provádění dechových zkoušek zaměřených na alkohol pro veškerý vlakový personál před nástupem do práce. Současně jsem nařídil i zvýšení počtu takových kontrol po odchodu z práce,“ dodal Koreň. Nařízení platí do odvolání.

K incidentu došlo v neděli večer na trati Bratislava – Komárno. Ke kontrole strojvedoucího došlo na podnět vlakvedoucí poté, co projel dvěma zastávkami. Nadýchal 2,5 promile. Skončil v cele předběžného zadržení, policie ho obvinila z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky při výkonu povolání. Ve vlaku bylo 20 cestujících.

Tagy alkohol v dopravě Železničná spoločnosť Slovensko ZSSK
54 komentářů