Vlakem z Česka do Londýna? Levná možnost zmizí, DB končí spolupráci s Eurostarem

Jednotka e320 společnosti Eurostar. Foto: EurostarJednotka e320 společnosti Eurostar. Foto: Eurostar

V době více než deseti letů denně mezi Prahou a Londýnem je to sice spíše rarita, přesto zajímavá a někdy

V době více než deseti letů denně mezi Prahou a Londýnem je to sice spíše rarita, přesto zajímavá a někdy i levnější možnost, jak se dostat levně do britské metropole: vlakem. Pozemní cesta, která vyjde z Česka na zhruba 13 až 15 hodin, se dá dosud pořídit za necelé dva tisíce korun, ale od listopadu výrazně podraží.

V den výročí čtvrtstoletí od projetí prvního vlaku Eurotunelem Deutsche Bahn (DB) oznámila, že spolupráce s dopravcem Eurostar provozujícím vlaky pod Lamanšským průlivem skončí. Na konec nabídky upozornil server Zugreiseblog.de.

DB zruší od listopadu nabídku akčních jízdenek z Německa do Londýna. Ta umožňuje za 69,90 eura při nákupu dopředu jízdu například z první stanice za česko-německou hranicí až na londýnské nádraží St Pancras. „Důvodem je systémové nastavení Eurostaru a chybějící rozhraní, které by nákup takových jízdenek umožnilo,“ vysvětlila mluvčí DB.

Zpráva o konci výhodného spojení přichází v době, kdy DB naopak navýšila počty vlaků mezi Frankfurtem a Bruselem, které se k cestě do Londýna po zemi z Německa nejčastěji používají. Například cestující z Drážďan jede vlakem ICE do Frankfurtu, poté do Bruselu, kde přesedá na Eurostar do Londýna. Z Drážďan trvá cesta 10 hodin a 23 minut a stojí 69,90 eura. Nově už takovou jízdenku nepůjde koupit.

Z Česka je stále možné dostat se levně z Prahy do Bruselu na včasnou jízdenku, její cena je kolem 500 Kč. Eurostar do Londýna stojí nejméně 56 eur. Takto levnou kombinaci jde ale použít v podstatě na jediný spoj denně. Cestující ale nemají garanci přestupu v Bruselu a nespadá na ně povinnost dopravce zajistit cestu v dalším vlaku pro případ ujetí spoje.

Tagy Deutsche Bahn Eurostar Top železniční spojení do Londýna
58 komentářů