Vlakem po Švýcarsku: Železniční cestování a zážitky s dětmi, I. díl

Cestování vlakem s dětmi ve Švýcarsku. Foto: Hana Hurábová, www.ourswissexperience.comCestování vlakem s dětmi ve Švýcarsku. Foto: Hana Hurábová, www.ourswissexperience.com

Děti mohou při použití Swiss Pass cestovat po Švýcarsku vlakem zdarma až do 16 let.

Osm z deseti Švýcarů využívá systému veřejné dopravy – Swiss Travel System. Ať už k dojíždění do zaměstnání, ale také k víkendovým rodinným výletům nebo dokonce při cestách na dovolenou. Mají k tomu dobré důvody: cestování po celém Švýcarsku je díky dokonalé koordinaci všech druhů dopravy a důmyslnému sladění jízdních řádů takřka bezproblémové. Skoro na každé místo se snadno dostanete veřejnou dopravou a spoje do většiny míst jsou vypravovány nanejvýš v půlhodinových intervalech. Když se k tomu přidá ohromující rozmanitá švýcarská scenérie, je tak Švýcarskou jedinečnou destinací v Evropě, kde je cestování veřejnou dopravou pro celou rodinu opravdovým zážitkem.

Když chcete během své cesty vidět ze Švýcarska co nejvíce, je Swiss Travel Pass pro vás ideální jízdenkou. Swiss Travel Pass je k dispozici na 3, 4, 6, 8 nebo 15 po sobě jdoucích dní. Pokud však chcete mít při cestování maximální flexibilitu, můžete si zakoupit Swiss Travel Pass Flex, kdy si můžete 3, 4, 6, 8 nebo 15 dní na cestování zvolit v rámci jednoho měsíce. Pro mladé do 25 let existuje Swiss Travel Pass Youth, jehož cena je o 30% nižší než standardní cena Swiss Travel Pass. A taktéž existuje i ve variantě Flex. V ceně Swiss Travel Passu (včetně Flex nebo Youth) jsou zahrnuty téměř všechny dopravní prostředky, získáte vstupy zdarma do více než 500 muzeí a Swiss Travel Pass platí také jako jízdenka na veřejnou dopravu v devadesáti švýcarských městech. Dobrou zprávou je, že ceny Swiss Travel Passu se v roce 2023 nemění a nejkratší varianta na 3 dny pro cestování ve 2. třídě vás vyjde na 232,- CHF, tedy něco málo přes pět a půl tisíce korun.

Švýcaři také rádi cestují veřejnou dopravou i s dětmi. Proč byste si pohodlí švýcarských drah nemohli pro vaše cestování po Švýcarsku využít i vy? Děti do 6 let věku mají dopravu po celém Švýcarsku zdarma. Děti starší šesti let do dne před dovršením jejich šestnáctých narozenin také cestují po Švýcarsku zdarma, pokud jejich rodiče ke svému Swiss Travel Passu objednají také Swiss Family Card. Ta zaručuje stejné výhody jako Swiss Travel Pass pro jejich rodiče.

Rodinné vozy v dálkových vlacích

Švýcarské dráhy myslí i na nejmenší cestující. Aby jim cesta lépe ubíhala, jsou v dálkových vlacích vypravovány rodinné vozy. Děti tady mají dostatek prostoru se během cesty vyřádit, například na vestavěných skluzavkách. Rodiče najdou na toaletách pohodlné zázemí pro přebalování a ve vlacích také zajištěn dostatek prostoru pro kočárek. Samozřejmostí jsou restaurační vozy anebo vozy s občerstvovacími automaty na nápoje nebo svačiny. Přestupování s kočárkem je na švýcarských nádražích snadné díky rampám a výtahům. Řazení rodinného vozu zjistíte podle zkratky FW (Familienwagen) z informačních tabulí na nástupištích a zvnějšku také podle barevných obrázků zvířátek z džungle vyobrazených na voze.

Velkým pomocníkem při cestování po Švýcarsku se Swiss Travel Pass je i aplikace Swiss Travel Guide. V ní najdete na pár kliknutí vše, co potřebujete vědět pro vaši lepší orientaci na nádražích i ve vlaku – od jízdních řádů, řazení vlaků, mapy větších nádraží a nabídky zdejších služeb, až po digitální mapu celé sítě veřejné dopravy ve Švýcarsku a také spoustu zajímavostí, které můžete prozkoumat pomocí Swiss Travel System. Můžete si také uložit a poté aktivovat kupony na slevy a speciální nabídky.

Třídenní zábava pro celou rodinu se Swiss Travel Pass v okolí Lucernu

Kromě výše zmíněných výhod nabízí Swiss Travel Pass i 50% slevu na horské lanovky. Tři z nich jsou ale už přímo zahrnuty v ceně Swiss Travel Pass. Jednou z nich je i ozubnicový horský vlak na vrchol Rigi nedaleko Lucernu. Když v 8 hodin ráno přiletíte nebo přijedete nočním vlakem do Curychu, v 11 hodin dopoledne už si můžete užívat panoramatické výhledy na centrální Švýcarsko. A mezi tím zažijete cestu vlakem z Curychu do Lucernu, příjemnou hodinovou plavbu lodí z přístavu v Lucernu do městečka Vitznau a jízdu zubačkou, která vás vyveze až na Rigi-Kulm.

Švýcarské muzeum dopravy (Verkehrshaus der Schweiz) je nejnavštěvovanějším muzeem ve Švýcarsku. Zde se můžete ponořit do rozmanitého světa mobility a vyzkoušet si různé vlakové a letecké simulátory, sledovat zajímavá videa a v letní sezóně se projet v minivláčku nebo na šlapadle. Se Swiss Travel Pass získáte 30% slevu na vstup do muzea nebo na jednodenní vstupenku s neomezeným vstupem na všechny další atrakce, včetně Swiss Chocolate Adventure čokoládovny Lindt, světa médií, planetária nebo kinosálu.

Papouščí muž s modrým tělem, žlutým zobákem, baretem a červenočernými kostkovanými kalhotami – to je Globi, oblíbená komiksová postavička, kterou zná každé švýcarské dítě. Kromě toho, že se Globi objevuje obrázkových knihách, komiksech, rozhlasových hrách a ve filmu, má dokonce i svůj vlak. Ten zajišťuje společnost Zentralbahn a vyráží z lucernského nádraží každou hodinu ve směru do Engelbergu. Cesta trvá 43 minut a děti se při ní rozhodně nudit nebudou! Jeden vagón je totiž přímo věnovaný Globimu: na každém místě k sezení tady najdete knihy s Globim a cesta bude dětem při jejich prohlížení příjemně ubíhat.

V Engelbergu samotném se můžete dál vydat po stopách Globiho do areálu Brunni, anebo zamířit k lanovce, která vás vyveze na ledovec Titlis. Zdejší lanovka Rotair je světový unikát – je to první otočná lanovka na světě, která se během pětiminutové cesty ze stanice Stand na vrchol Klein Titlis otočí o 360 stupňů. Na vrcholu Titlisu vás a vaše děti čeká spousta zážitků: můžete se vydat do 150 metrů dlouhé ledové jeskyně, která je vytesaná přímo v ledovci a kde teplota uvnitř zůstává -1,5°C a také se projít přes 150 metrů dlouhý visutý most Cliff Walk, který se nachází v nadmořské výšce 3 041 metrů a 500 metrů nad zemí a je tak je nejvyšším visutým mostem v Evropě. Se Swiss Travel Passem navíc získáte 50% slevu na jízdu lanovkou Titlisbahn.

Srování cen se Swiss Travel Pass a bez něj

Swiss Travel Pass 3 dny 2. tř….232 CHF
Swiss Family Card…zdarma
Snížené vstupné Verkehrshaus – dospělý…44,50 CHF
Snížené vstupné Verkehrshaus – dítě 6 – 16 let…22,50 CHF
Snížené jízdné Titlisbahn dospělý…48 CHF
Titlisbahn dítě v doprovodu držitele SPT…zdarma
————————
Celkem 347 CHF

Ceny jednotlivých spojů a vstupenek bez Swiss Travel Pass
Vlak Zurich – Lucern – dospělý…25 CHF
Vlak Zurich – Lucern – dítě 6 – 16 let…12,50 CHF
Zpáteční lístek na loď Lucern – Vitznau – dospělý…51 CHF
Zpáteční lístek na loď Lucern – Vitznau – dítě 6 – 16 let…12 CHF
Zpáteční jízdenka na lanovku Vitznau – Rigi-Kulm…72 CHF
Zpáteční jízdenka na lanovku Vitznau – Rigi-Kulm – dítě 6 – 16 let…36 CHF
Celodenní vstupenka Verkehrshaus – dospělý…62 CHF
Celodenní vstupenka Verkehrshaus – dítě 6 – 16 let…29 CHF

Zpáteční jízdenka Lucern – Engelberg – dospělý…36,80 CHF
Zpáteční jízdenka Lucern – Engelberg – dítě 6 – 16 let…18,40 CHF
Zpáteční jízdenka Titlisbahn – dospělý…96 CHF
Zpáteční jízdenka Titlisbahn – dítě 6 – 16 let…48 CHF
3 x celodenní jízdenka MHD v Lucernu – dospělý…26,60 CHF
3 x celodenní jízdenka MHD v Lucernu – dítě 6 – 16 let…18,60 CHF
———————
Celkem 543,60 CHF

Cestování vlakem s dětmi ve Švýcarsku. Foto: Hana Hurábová, www.ourswissexperience.comCestování vlakem s dětmi ve Švýcarsku. Foto: Hana Hurábová, www.ourswissexperience.comCestování vlakem s dětmi ve Švýcarsku. Foto: Hana Hurábová, www.ourswissexperience.comVerkehrshaus v Lucernu. Foto: Foto: Hana Hurábová, www.ourswissexperience.comVerkehrshaus v Lucernu. Foto: Foto: Hana Hurábová, www.ourswissexperience.comVerkehrshaus v Lucernu. Foto: Foto: Hana Hurábová, www.ourswissexperience.com
Tagy Švýcarsko Swiss Travel Pass
9 komentářů