Vládní Jak-40 bude vystaven v kunovickém leteckém muzeu

Jak-40 v Kunovicích. Foto: Muzeum KunoviceJak-40 v Kunovicích. Foto: Muzeum Kunovice

Letadlo nyní čeká na přesun a vystavení v muzeu. Půjde o druhý stroj z vládní letky.

Letecké muzeum Kunovice získalo do své expozice letoun Jak-40, který desítky let sloužil jako vládní letoun. Do Kunovic ho zapůjčilo Technické muzeum v Brně.

Kunovické muzeum oznámilo rozšíření své expozice na facebookovém profilu. Letadlo je v Kunovicích už téměř měsíc, přilétlo z kbelského letiště 15. října v 9:57. „Jde o první vojenské letadlo po více než třiceti letech, které provedlo své poslední přistání na kunovickém letišti a poputuje do expozice kunovického leteckého muzea,“ napsalo muzeum na svých stránkách.

Po Tu-154 jde o druhý letoun z vládní letky a čtvrtý salónní letoun v kunovickém muzeu. „S takovým počtem VIP letadel v jednom muzeu se naše expozice stává unikátní v celoevropském měřítku. Letadlo nyní čeká příprava na přesun a vystavení v muzeu, kde mu chystáme místo a vybudujeme stání,“ uvedlo muzeum.

Kunovické muzeum považuje výpůjčku Jak-40 za příklad vzájemné spolupráce. Už dříve vyměnili stíhačku MiG-21 za dopravní letoun L-410. Podle muzea došlo k zápůjčce i díky spolupráci s ministerstvem obrany, armádou, 24. základnou dopravního letectva Praha-Kbely, Vojenským historickým ústavem a Aircraft Industries.

V Kunovicích zůstal letoun evidenčního čísla 0260, který v Česku létal od roku 1979. Od roku 1998 byl součástí vzdušných sil. Z armádní služby byl slavnostně vyřazen letos 2. září.

Jak-40 v Kunovicích. Foto: Muzeum KunoviceJak-40 v Kunovicích. Foto: Muzeum KunoviceJak-40 v Kunovicích. Foto: Muzeum KunoviceJak-40 v Kunovicích. Foto: Muzeum Kunovice
Tagy Jak-40 Letecké muzeum Kunovice
4 komentáře