Vláda zrušila modré zóny, servisy mohou fungovat. Pro pomůcky do Číny poletí Smartwings

Elektrická jednotka 471 CityElefant v Kolíně. Foto: České dráhyElektrická jednotka 471 CityElefant v Kolíně. Foto: České dráhy

Majitelé vozidel mohou od zítřka se svým vozem do autoservisu. Vláda dnes v sérii usnesení schválila z dřívějšího zákazu některých

Majitelé vozidel mohou od zítřka se svým vozem do autoservisu. Vláda dnes v sérii usnesení schválila z dřívějšího zákazu některých zařízení výjimku pro servisy. To se týká i stanic technické kontroly. Oznámil to na tiskové konferenci ministr dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

V sérii opatření je naopak zákaz provozování autoškol a sdílené taxislužby, veřejná doprava zůstává dál v provozu. Sdílené taxislužby budou mít výjimku pro případ rozvozu jídla.

Velkou změnou je zrušení platnosti modrých parkovacích zón v Praze a dalších městech.

Dalším opatřením proti šíření koronaviru je i zastavení prodeje jízdenek Českých drah ve vlacích. Opatření platí do odvolání. Jízdenky si mohou cestující koupit buď na pokladnách nebo on-line.

Podle Českých drah jde o opatření pro minimalizaci rizika šíření nákazy koronavirem. Opatření platí do odvolání. „Vlakový personál již nyní kontroluje jízdenky pouze vizuálně,“ uvedl mluvčí Českých drah Radek Joklík.

Dopravce doporučuje cestujícím nakoupit si jízdenky pomocí eshopu Českých drah nebo aplikace Můj vlak. „Prodej jízdních dokladů je v tuto chvíli zachován ve všech stanicích, kde ČD provozují pokladny. I zde však firma provedla opatření k minimalizaci přímého kontaktu. Všichni pokladníci jsou od zákazníků odděleni sklem a zákazníky prosíme, aby při nákupu jízdenek preferovali bezhotovostní platbu,“ dodal Joklík.

Ministři rovněž sdělili, že se chystá vyslání letadel skupiny Smartwings do Číny. Letadla by měla přivézt 120 tun zdravotnického materiálu, které zajistila a státu daruje skupina PPF. Podle Havlíčka by mělo jít minimálně o sedm letů, materiál je navíc třeba v Číně posbírat z různých míst. První letadlo by mělo odstartovat už v pondělí.

Pražský náměstek primátora Adam Scheinherr vyzval řidiče, aby modré zóny v Praze využívali co nejméně a neblokovali místo například zdravotníkům.

https://www.facebook.com/adam.praha.sobe/photos/a.187702201827814/583747302223300/

 

Tagy České dráhy koronavir Koronavirus Top
80 komentářů