Víkendový rychlík z Prahy na Šumavu nebude, Jihočeši ho nechtějí

Krokodýl řady M286 společnosti KŽC Doprava. Autor: Radim ŘíhaKrokodýl řady M286 společnosti KŽC Doprava. Autor: Radim Říha

Oznámené přímé víkendové železniční spojení Prahy s jihočeskou částí Šumavy nebude. Jihočeský kraj odmítl financovat provoz společnosti KŽC Doprava, která

Oznámené přímé víkendové železniční spojení Prahy s jihočeskou částí Šumavy nebude. Jihočeský kraj odmítl financovat provoz společnosti KŽC Doprava, která chtěla jezdit historickým motorákem M286 (Krokodýl) z Prahy přes Příbram, Blatnou a Strakonice do Volar.

Vlak měl podle jízdního řádu začít jezdit 2. června, sezonu by ukončil 28. září. Vždy v sobotu měl jet na jih a v neděli se vrátit, cesta by trvala téměř pět hodin. Po odmítnutí Jihočechů podílet se finančně na provozu jej firma ukončí v Blatné. „Museli jsme odřeknout trasy Blatná – Volary a zpět. Uvedenou skutečnost nám Jihočeši přes všechny snahy řekli těsně po uzávěrce první změny jízdního řádu platné od června. Město Blatná má eminentní zájem na přímém vlaku z/do Prahy,“ uvedl šéf KŽC Doprava Bohumil Augusta.

Vlak je zahrnut v balíku historicko-turistických linek, které na svých územích dotují Praha a Středočeský kraj. Podle Augusty Jihočeský kraj na spoj pro letošek nenašel peníze, zdroje z krajské organizace Jikord nicméně mluví o tom, že vlak kraji nedává smysl a není proč jej dotovat z veřejných peněz.

Tagy Jihočeský kraj Jikord KŽC Doprava rychlík Praha - Volary Šumava
26 komentářů