Video: Železniční most přes D10 přes noc zmizel, nahradí ho delší

Demolice železničního mostu přes D10. Foto: Pavel Švestka s.r.o.Demolice železničního mostu přes D10. Foto: Pavel Švestka s.r.o.

Bourání přes noc zastavilo provoz na D10.

Z dálnice D10 během noci ze soboty na neděli zmizel železniční most na trati Čelákovice – Neratovice. Důvodem jeho demolice je špatný technický stav. Bourání zastavilo na noc provoz na dálnici D10 u Brandýsa nad Labem, od 9. hodiny ranní je komunikace opět průjezdná oběma směry, zatím v jednom jízdním pruhu.

Zakázku na nové přemostění získala za 154 milionů korun společnost Eurovia CZ. Po demolici betonové konstrukce dálnici nově překlene obloukový ocelový most s rozpětím 68 metrů. „V budoucnu umožní rozšíření komunikace na tři pruhy pro každý směr,“ uvedl mluvčí SŽ Dušan Gavenda.

Rozšíření dálnice mezi Prahou a Mladou Boleslaví na 3+3 pruhy získalo loni kladný posudek EIA. Projektové práce na úsek do Brandýsa jsou dle ŘSD v nepokročilejším stádiu rozpracovanosti.

Demolice železničního mostu přes D10. Foto: Pavel Švestka s.r.o.Demolice železničního mostu přes D10. Foto: Pavel Švestka s.r.o.Demolice železničního mostu přes D10. Foto: Pavel Švestka s.r.o.Demolice železničního mostu přes D10. Foto: Pavel Švestka s.r.o.

V uplynulých letech kraj či obce rekonstrukce mostů přes D10 s ŘSD nekoordinovaly, přestože rozšíření vozovky dálnice se chystá dlouhou dobu. Vznikly tak některé nové konstrukce, které budou muset být během rozšiřování dálnice strženy.

Rekonstrukce železničního mostu u Brandýsa zahrnuje i opravu dvou nedalekých propustků a současně i úpravy železničního svršku i spodku v délce 400 metrů. „Díky tomu bude možné zvýšit traťovou rychlost,“ uvedl mluvčí Gavenda.

Víkendová uzavírka dálnice se zopakuje ještě v polovině října při instalaci konstrukce nového mostu. Náhradní autobusová doprava pro cestující Českých drah nyní jezdí mezi Čelákovicemi a Brandýsem nad Labem. Od 2. září do 30. října pak budou autobusy jezdit v celé trase mezi Čelákovicemi a Neratovicemi.

Tagy D10 Eurovia CZ Správa železnic trať 074 Neratovice - Čelákovice
8 komentářů