Video: Vltavu hloubí dálkově ovládaný tank, bahno hlídají ekologové i archeologové

Hloubení Vltavy. Pramen: ŘVCHloubení Vltavy. Pramen: ŘVC

Ředitelství vodních cest a jím najaté firmy zahájily v lednu velké prohlubování Vltavy. Na 43 kilometrech vodní cesty z Mělníka

Ředitelství vodních cest a jím najaté firmy zahájily v lednu velké prohlubování Vltavy. Na 43 kilometrech vodní cesty z Mělníka do přístavu Praha-Radotín v místech, kde dnes není k dispozici plavební hloubka 2,50 metru, bude koryto na tuto hloubku prohloubeno.

Práce budou probíhat ve zdržích všech jezů. Vytěženo bude celkově asi 130 tisíc metrů krychlových materiálu, z toho nejvíce (43 tis. m3) ve zdrži zdymadla Klecany (plavební komora Roztoky).

VIDEO:

„Sedimenty na dně řeky shrnujeme dálkově ovládaným podvodním dozerem a pak je nakládáme na lodě. Veškerý materiál se tak dopravuje nejekologičtějším a zároveň nejekonomičtějším způsobem,“ uvedl Václav Růžička, jednatel zhotovitelské firmy Labská, strojní a stavební společnost.

Na práce přitom dohlížejí i ekologové a archeologové. „Jednou z podmínek umožňující realizaci záměru je i kontrola odtěžených nánosů na výskyt mlžů, především pak se zaměřením na zvláště chráněné druhy. Z monitoringu mlžů vyplývá, že v dosud odtěžených úsecích nebyl zjištěn žádný zvláště chráněný druh a ani početnosti ostatních druhů nejsou příliš vysoké,“ uvedl ekologický dozorce na stavbě Radomír Mužík.

Hloubení Vltavy.
Pramen: ŘVCHloubení Vltavy.
Pramen: ŘVCHloubení Vltavy.
Pramen: ŘVCHloubení Vltavy.
Pramen: ŘVC

Archeologové prohlížejí vytěžený materiál a prozkoumávají i dno. „V archeologicky více exponovaných úsecích bude třeba realizovat v předstihu nedestruktivní prospekci prostřednictvím ponorného dronu, potápěčů a podobně. Podle získaných výsledků operativně upravit konkrétní postupy vlastního archeologického výzkumu,“ uvedl Petr Juřina, vedoucí archeolog společnosti ARCHAIA o.p.s.

Podle rejdaře Lukáše Hradského z firmy EVD-Sped. nabídne prohloubená Vltava lepší podmínky pro plavbu a umožní lodím vozit větší náklad. Maximální ponor by se měl zvýšit z 1,8 metru na 2,2 metru. Práce vyjdou na 128 milionů korun.

Tagy ponor prohloubení ŘVC Vltava
3 komentáře