Video: Budoucnost dálkových vlaků v Norsku. Stadler má smlouvu na nové jednotky FLIRTNEX

Vizualizace podoby interiéru nové jednotky FLIRTNEX. Foto: Stadler RailVizualizace podoby interiéru nové jednotky FLIRTNEX. Foto: Stadler Rail

Nové jednotky vyjedou v roce 2026 na trať Oslo - Bergen.

Společnost Stadler Rail podepsala smlouvu na dodávky prvních sedmnácti jednotek FLIRT Nordic Express (FLIRTNEX) pro norskou státní půjčovnu vlaků Norske Tog. Nové jednotky od roku 2026 výrazně promění kvalitu cestování po norských kolejích na dálkových trasách.

Vítězství Stadleru oznámil Norske Tog již v únoru, dnes došlo k podepsání smlouvy s výrobcem. Součástí smlouvy je opce na dodávku 83 další souprav. Poprvé se nové jednotky objeví na trati Oslo – Bergen v roce 2026.

Stadler podle svého vyjádření kladl velký důraz na pohodlné cestování. Sedačky lze otáčet pro různé směry jízdy, jednotka je vybavena oddíly pro spaní, rodiny s dětmi a bistrem. Lůžkové a lehátkové oddíly jsou pro dva či čtyři cestující. Osmivozová jednotka nabídne 542 míst k sezení, zvládne rychlost až km/h. Jednotky budou elektrické, ale mohou být i bimodální s pohonem na diesel v oblastech neelektrifkovaných tratí.

Stadler vyhrál podle Norske Tog díky nejlepší nabídce, ve které rozhodovala nejen nabídková cena, ale i náklady na údržbu či kvalita. Norsko je pro Stadler dlouhodobě velmi důležitý trh, nedávno sem dodal již 150. jednotku FLIRT. „Vlak nebude jen dopravním prostředkem, ale cesta bude zážitkem sama o sobě,“ řekl projektový manažer Norske Tog Sille Svenkerud Førner.

Vizualizace podoby interiéru nové jednotky FLIRTNEX. Foto: Stadler RailVizualizace podoby interiéru nové jednotky FLIRTNEX. Foto: Stadler RailVizualizace podoby interiéru nové jednotky FLIRTNEX. Foto: Stadler RailVizualizace podoby interiéru nové jednotky FLIRTNEX. Foto: Stadler RailVizualizace podoby interiéru nové jednotky FLIRTNEX. Foto: Stadler RailVizualizace podoby interiéru nové jednotky FLIRTNEX. Foto: Stadler RailVizualizace podoby interiéru nové jednotky FLIRTNEX. Foto: Stadler RailVizualizace podoby interiéru nové jednotky FLIRTNEX. Foto: Stadler RailVizualizace podoby interiéru nové jednotky FLIRTNEX. Foto: Stadler RailVizualizace podoby interiéru nové jednotky FLIRTNEX. Foto: Stadler RailJednotka Flirtnex pro Norske Tog. Foto: Stadler Rail

Tagy FLIRTNEX Norske Tog Norsko Stadler Rail
5 komentářů