Video: Jak roste VMO. Záběry z dronu ukazují miliardy do silnic v Brně

Estakáda Rokytova - Tomkovo náměstí. Foto: ŘSDEstakáda Rokytova - Tomkovo náměstí. Foto: ŘSD

K otevření dalších dvou úseků má dojít v listopadu.

Brno zažívá letos rekordní objem investic do staveb Velkého městského okruhu (VMO). Po nedělním zprovoznění estakády nad Tomkovým náměstí a železniční tratí čeká řidiče letos otevření úseků  Žabovřeská a Bauerova.

Ředitelství silnic a dálnic představilo nové záběr z dronu, které ukazují rozsah jednotlivých staveb v Brně a současně nabízí nepříliš tradiční pohled, jak jsou jednotlivé stavby součástí městské zástavby. V součtu jde o akce s náklady přes šest miliard korun.

Aktuálně nejdéle se staví druhá etapa Žabovřeské, kde došlo k zahájení stavby již v prosinci 2020. Už od loňského roku slouží jedna z klíčových částí nového úseku: tramvajový tunel. Celá stavba by měla být otevřena letos v podzimních měsících, mluví se o listopadu. Přesný termín není ještě stanoven.

Finišují rovněž i práce na proměně Bauerovy ulice, což je rovněž součást Velkého městského okruhu. Hotovo by mělo být v listopadu.

Dál bude ještě do letních měsíců příštího roku pokračovat velká oprava mostu v ulici Otakara Ševčíka přes Ostravskou, které jsou rovněž součástí VMO.

Kompletní trasa Velkého městského okruhu v Brně. Foto: ŘSDVMO Tomkovo náměstí. Foto: ŘSDVMO Tomkovo náměstí - Rokytova. Pramen: ŘSDTrasa II.etapy VMO ŽabovřeskáÚsek VMO Bauerova v Brně. Foto: ŘSDMostv ulici Otakara Ševčíka v Brně. Foto: ŘSD

Z celého okruhu je zatím postaveno 7,6 km, jeho celková délka má být 21 km. Po otevření nových úseků se celková délka okruhu dostane k polovině plánované trasy.

Silničáři už připravují i další stavby ve východní části městského okruhu. Zhruba za šest týdnů by se měla začít razit průzkumná štola pod sídlištěm Vinohrady. Pod nimi má vést v budoucnu tunel, který bude navazovat na dnes otevíraný úsek. Další úsek od Jedovnické po Černovickou (nazvaný Ostravská radiála, ač se o radiálu nejedná) plánují silničáři stavět v letech 2027 až 2030. „Aktuálně se pracuje na geotechnickém průzkumu,“ poznamenal pro ČTK ředitel závodu Brno David Fiala. Pozastavena je příprava Bratislavské radiály kvůli tomu, že není v souladu s územním plánem, který by město chtělo vydat příští rok.

Více informací k jednotlivým stavbám v textech Zdopravy.cz

Tomkovo náměstí + Rokytova

Žabovřeská II. etapa

Bauerova

Otakara Ševčíka

Vinohradský tunel

Tagy brno Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Velký městský okruh Brno VMO VMO Brno
12 komentářů