Video: ČD Cargo ukazuje, jak funguje „navigace pro strojvedoucí“

Nová aplikace pro strojvedoucí, která je upozorňuje na změny na trati. Foto: ČD CargoNová aplikace pro strojvedoucí, která je upozorňuje na změny na trati. Foto: ČD Cargo

Nový bezpečnostní prvek budou používat všichni strojvedoucí ČD Cargo do konce září, pak aplikaci začnou používat České dráhy.

Celkem 55 strojvedoucích ČD Cargo testuje novou aplikaci, která je informuje pomocí tabletu o aktuálních traťových poměrech. V budoucnu by takové zařízení, které má zvýšit bezpečnost na české železnici, měla mít většina strojvedoucích.

Základ aplikace je hotov, zatím máme od strojvedoucích pozitivní odezvu. Dodělávají se jen drobné věci, do konce měsíce bude hotovo a začneme školit na její používání,“ řekl předseda představenstva ČD Cargo Tomáš Tóth. Podle něj by měla být aplikace do konce září u všech strojvedoucích, což je o zhruba tři měsíce dříve proti plánu. Poté by ji měli začít používat strojvedoucí Českých drah.

ČD Cargo zveřejnilo poprvé video, ve kterém vysvětluje detailněji, jak aplikace s názvem Eltris funguje. „Zobrazuje aktuální traťové poměry. Během jízdy vidím, jak daleko mám například k návěstidlu či rychlostníku,“ říká Tomáš Kaša, který se jako strojvedoucí na testování i vývoji aplikace podílí. Zdůraznil, že jde jen o pomůcku pro strojvedoucí. „Je to kvůli tomu, aby nekoukal jen do tabletu,“ dodal.

Místo papírových tabulek tablet

Aplikace spojuje informace z tabelárních jízdních řádů a tabulek traťových poměrů, které vydává Správa železnic. Vzniká v rámci projektu DISAF (Digital Safety First) ve Skupině ČD.

„Dnes si strojvedoucí musí sám vyhledávat aktuální informace o traťových poměrech konkrétní trati, na níž realizuje výkon v dané směně. Vyhledává z velkého množství tabulek jednotlivých tratí, které má k dispozici v papírové podobě nebo formátu PDF. V tabulkách traťových poměrů navíc nyní dochází k častým změnám, a to díky velkému množství investic do rozvoje infrastruktury. Strojvedoucí je samozřejmě potřebuje znát,“  vysvětlil Tóth.

O vzniku aplikace se začalo mluvit po nehodě nákladního vlaku v létě 2019 u Mariánských Lázní, kde došlo ke změně pomalé jízdy na trvalé omezení rychlosti a strojvedoucí si této změny nevšiml. Při pomalé jízdě dostává rozkaz s touto informací, při trvalém omezení rychlostí musí vycházet už jen z takzvaných tabulek traťových poměrů.

Aplikace funguje z pohledu uživatele podobně jako navigace do aut. Strojvedoucí bude upozorňovat na nové změny, ke kterým na tratím došlo.

Tagy ČD Cargo Disaf Eltris navigace pro strojvedoucí Tabulky traťových poměrů Top
114 komentářů