Vídeň výrazně rozšiřuje cyklistům možnost odbočovat vpravo na červenou

Nová značka umožňuje cyklistům odbočení vpravo i na červenou. Foto: PID/Christian FürthnerNová značka umožňuje cyklistům odbočení vpravo i na červenou. Foto: PID/Christian Fürthner

Nová značka bude osazena na dalších 150 semaforů.

Vídeň od dubna výrazně rozšíří počet křižovatek, na kterých mohou cyklisté odbočovat vpravo i na červenou. Tuto možnost dává rakouským městům nová zákonná úprava od podzimu, výrazněji ji využívá zatím jen Vídeň. Nová značka bude osazena na dalších 150 semaforů.

Vídeň byla prvním městem v Rakousku, které cyklistům odbočení vpravo na červenou povolilo. Ihned po schválení novinky na podzim takto Vídeň upravila 10 křižovatek. „Cyklistiku výrazně podporujeme, a to jak budováním cyklostezek, tak nyní i tímto novým opatřením,“ uvedla vídeňská radní pro dopravu Ulrike Sima.

Podle ní musí být při tom zajištěna bezpečnost všech účastníků provozu, proto vytipovaná místa prošla kontrolou dopravních odborníků. Vybrána byla především místa, kde se cyklista může po odbočení znovu zařadit do cyklopruhu.

Podle vídeňského magistrátu novinka udělá jízdu na kole atraktivnější. „Je velmi důležité, že na červenou můžete odbočit doprava pouze v případě, že je místo označeno odpovídající značkou. V každém případě se musíte zastavit a ujistit se, že nevystavujete nebezpečí sebe ani ostatní,“ doplnil Martin Blum, který má cyklodopravu na radnici na starost.

Tagy cyklistika Odbočení doprava na červenou Vídeň
63 komentářů