Vídeň přispěje obyvatelům až tisíc eur na nákup cargo kola

Cargo kolo ve Vídni. Foto: wien.gov.atCargo kolo ve Vídni. Foto: wien.gov.at

Vídeň současně rozšíří flotilu nákladních kol k bezplatnému zapůjčení.

Rakouské hlavní město začne dotovat lidem nákup nákladních jízdních kol. Zastupitelé Vídně rozhodli o tom, že dotační program potrvá do konce roku 2026.

Město tím chce podpořit rozvoj tohoto druhu dopravy, který zabírá podstatně menší prostor než auto a má výrazně nižší spotřebu energie. „Pro podporu ochrany klimatu ve Vídni je zapotřebí velké množství opatření. Kromě rozšiřování veřejné dopravy, sdílení nabídek a cyklistické infrastruktury propagujeme také dopravní kola,“ říká radní města pro mobilitu Ulli Sima.

Dotační program začal tento týden, maximální výše dotace je omezena na tisíc eur na jedno kolo. Kromě toho město spustilo i programu nákupu speciálních jízdních kol pro zdravotně postižené nebo pro přepravu tělesně handicapovaných. V rámci financování bude dále rozšiřován vozový park obecní cargo bikesharingové služby „Graetzlrad Wien“. Ta umožňuje bezplatné zapůjčení cargo kol.

„Nákladní kola jsou kola s přidanou hodnotou. Přepraví týdenní velký nákup, věci na výlet nebo třeba děti z hřiště. To vše bez vypouštění škodlivých emisí,“ říká Martin Blum, generální ředitel Vienna Mobility Agency.

Grantový program počítá s možností zaplatit až 50 % nákladů na kolo. V případě kol bez elektromotoru bude strop 800 eur, u elektrických kol 1000 eur. Dotace se vztahuje na nová kola včetně těch, která byla zakoupena od letošního března. Město počítá s tím, že dotace budou platit do konce roku 2026.

V Česku nejsou nákladní kola zatím příliš rozšířena. Zkušenosti s nimi pravidelně popisuje na Twitteru Ostravák na kole. Vývojem a výrobou cargo kol se zabývá v Česku společnost Cargio.

Tagy cargobike Vídeň
25 komentářů