Vídeň chystá nákup desítek autobusů na elektrický a vodíkový pohon

Dopravní podnik Wiener Linien začal s testy elektrobusu Mercedes eCitaro. Pramen: Wiener LinienDopravní podnik Wiener Linien začal s testy elektrobusu Mercedes eCitaro. Pramen: Wiener Linien

Vídeňský dopravní podnik Wiener Linien připravuje veřejné zakázky na pořízení 82 autobusů na elektrický a vodíkový pohon. Všechna nová vozidla

Vídeňský dopravní podnik Wiener Linien připravuje veřejné zakázky na pořízení 82 autobusů na elektrický a vodíkový pohon. Všechna nová vozidla budou cestující vozit nejpozději do roku 2027. Celková investice přesáhne 50 milionů eur (cca 1,4 miliardy Kč). Podnik to uvedl v tiskové zprávě.

Příští rok má být vypsána zakázka na 62 elektrobusů a deset autobusů s vodíkovými palivovými články. V roce 2024 pak vypíše Wiener Linien zakázku na malé elektrobusy pro centrální linky, kde midibusy na baterie jezdí už od roku 2013.

První nové bezemisní autobusy ve Vídni vyjedou v roce 2023, nejpozději do čtyř následujících let se vídeňská flotila rozšíří o všech 82 vozidel. Očekávané investiční náklady přesáhnou 50 milionů eur. Na jihu Vídně ve čtvrti Siebenhirten pro elektrobusy vyroste samostatná garáž. Na severu města v garáži Leopoldau zase dopravní podnik zřídí vodíkovou čerpací stanici.

Součástí příprav je i aktuální test elektrobusu eCitaro od výrobce Mercedes-Benz. Dvanáctimetrové eCitaro obsluhuje od 22. dubna do 6. května pravidelnou linku mezi centrem Vídně a palácem Schönbrunn. Pro cestující je zdarma. Vídeňský dopravní podnik už stejný model s kapacitou bezmála 90 pasažérů na stejné trase testoval v lednu 2019. Kvůli překotnému vývoji se ale rozhodl pro další testy. Podnik chce zkoušet i vodíkový autobus. První vodíkový autobus by měl dorazit na testování v červnu letošního roku.

„Wiener Linien patří k evropským průkopníkům e-mobility. Už v roce 2013 jsme na dvou linkách v centru zavedli provoz pouze osmimetrových elektrobusů. Nyní je stále důležitější, abychom nasadili i standardní autobusy s tímto ekologickým pohonem,“ dodal Steinbauer.

Tagy Vídeň vodíkové autobusy Wiener Linien
22 komentářů