dkv-spojujeme

Více žen do kokpitu. V easyJetu tvoří už 15 % nově přijatých pilotů

Pilotky společnosti easyJet. Foto: easyJetPilotky společnosti easyJet. Foto: easyJet

Slyšet v palubním hlášení z kokpitu ženu bude čím dál častější. Přinejmenším u letecké společnosti easyJet, která si před dvěma

Slyšet v palubním hlášení z kokpitu ženu bude čím dál častější. Přinejmenším u letecké společnosti easyJet, která si před dvěma lety stanovila cíl, aby 20 % všech nově přijatých pilotů byly do roku 2020 ženy.

K hranici se blíží, za poslední finanční rok tvořily ženy mezi nově přijatými letci už 15 %. V absolutním čísle to znamená 50 nových pilotek za poslední rok.

EasyJet oznámil pokoření hranice 15 % v tiskové zprávě. Podle Mezinárodní společnosti pilotek (International Society of Women Airline Pilots) je celosvětově u aerolinek zatím jen 8477 žen na pozici pilota, 5,47 % z celkového počtu. Na hodnost kapitánky se dosud dostalo jen 2407 žen. Překvapivě vysoký podíl žen v kokpitu je v Indii, kde tvoří více jak desetinu všech pilotů.

Letecká společnost easyJet začala s kampaní na přilákání více žen na post pilota v říjnu 2015, kdy ženy tvořily 6 % pilotů.

Pro letecké společnosti je větší orientace na ženy logická: pilotů je nedostatek a chtějí proto rozšířit okruh lidí, kteří by mohli letadlo ovládat. I proto se snaží řada dopravců zvyšovat povědomí o práci pilota už na střední škole.

Tagy easyjet pilotky
4 komentáře