Více informací cestujícím. ČD začaly ukazovat ve vlaku přestupy, SŽDC chystá aplikaci

Praha hlavní nádraží. Foto: RailreklamPraha hlavní nádraží. Foto: Railreklam

České dráhy a Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) usnadní cestujícím přestupování. České dráhy už začaly zkušebně ve vybraných vlacích testovat

České dráhy a Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) usnadní cestujícím přestupování. České dráhy už začaly zkušebně ve vybraných vlacích testovat zobrazení informací o přípojích, SŽDC připravuje novou aplikaci pro cestující, kde by měli mít přehledně informace o vlacích všech dopravců.

České dráhy začaly zobrazovat informace o přípojných spojích ve vlacích vybavenými LCD displeji. Podle mluvčího Petra Šťáhlavského jde o zhruba 350 vozidel, například Bdpee, Bdmpee, Bdmpz, Bhmpz, část Ampz a Bmz a dalších. „Předpokládáme, že systém bude dále doplňován na další moderní vozidla v dálkové i v regionální dopravě například InterPanter a RegioPanter, případně i na další typy,“ dodal Šťáhlavský.

Jde o systém, které České dráhy označují jako MAVIS – online, právě druhá etapa zavádění tohoto systému umožnilo zavést zobrazování přípojů Českých drah, současně přinesla i možnost vizuálně zobrazovat na LCD panelech a na LED panelech vně vozů mimořádná hlášení.

V další etapě v plánu se předpokládá také zobrazení dalších přípojů v rámci Integrovaných dopravních systémů, ale také například on-line zobrazování rezervací včetně expresních rezervací během jízdy vlaku, kdy by se zobrazily na displeji konkrétní údaje o obsazení na místo obecné informace „expresní rezervace“, zobrazení výlukových jízdních řádů atd.,“ upřesnil Šťáhlavský.

Více informací by měli mít i cestující od Správy železniční dopravní cesty. Kromě tradičního nádražního rozhlasu či informačních tabulích na nádražích i elektronicky. Dnes už sice na stránkách SŽDC existují odkazy na odjezdové a příjezdové tabule na nádražích nebo na mapu s aktuálním provozem vlaků, ty znají ale spíše jen fanoušci železnice a stránky nejsou přizpůsobeny pro prohlížení v mobilních telefonech. SŽDC proto vypsala zakázku na dodávku infomačního systému VITAMIN (Virtuální tabule manažera infrastruktury) pro zpracování a distribuci informací pro cestující o vlacích provozovaných na železniční dopravní cestě spravované SŽDC. Nový produkt má spojit data z různých systémů SŽDC do jednoho.

Dnes velkou část těchto služeb nabízí bezplatná aplikace Českých drah Můj vlak, která ukazuje i informace o odjezdech a příjezdech vlaků soukromých dopravců.

„Výstupem bude vytvoření funkčního nástroje umožňujícího čerpání dat ze systémů využívaných u SŽDC pro tvorbu informací cestující veřejnosti, dopravcům a zaměstnancům SŽDC o pohybech vlaků, respektive jednotlivých spojů. Zároveň se vytvoří aplikace pro zobrazení informací v mobilních telefonech, elektronických informačních tabulích pro cestující a případně dalším elektronickém informačním zařízení pro cestující,“ popsala zakázku mluvčí SŽDC Kateřina Šubová.

Zakázku za 9,98 milionů korun získala společnost ČD – Informační systémy, SŽDC ji zaplatí z dotačního programu IROP.

Tagy České dráhy informování cestujících Správa železniční dopravní cesty Top
107 komentářů