Více cyklostezek a propojení s veřejnou dopravou. EU slíbila větší podporu jízdy na kole

Ulice Amsterdamu. Foto: amsterdam.nlUlice Amsterdamu. Foto: amsterdam.nl

Deklarace obsahuje závazek zlepšit podmínky pro dopravu na kolech.

Ministři dopravy zemí Evropské unie včera v Bruselu podepsali Evropskou deklaraci o cyklistice. Dokument, na kterém se pracovalo několik let, má přinést větší rozvoj tohoto způsobu dopravy než dosud.

Podpis ministrů navazuje na dřívější schválení deklarace dopravním výborem Evropského parlamentu. I když jde hlavně o dokument plný vzletných vět o přínosu jízdy na kole, ukazuje jasnou prioritu investovat do tohoto druhu dopravy více než dosud. Celý text deklarace je zde.

Podle deklarace je jízda na kole udržitelnou a dostupnou dopravou s velkou přidanou hodnotou pro Evropskou unii. Obsahuje závazek vybudovat bezpečnou infrastrukturu ve městech, lepší propojení s veřejnou dopravou nebo vybudování dostatku parkovišť pro kola a dobíjecí infrastruktury pro elektrokola. Tyto závazky se mají nyní převzít i na národní úrovni, aby byla jízda na kole pro veřejnost atraktivnější než dosud.

„Jízda na kole snižuje znečištění ovzduší, snižuje riziko kolon a přispívá k zdravějšímu životnímu stylu. Výroba kol je důležitou částí evropského průmyslu, vytváří řadu nových lokálních pracovních míst,“ uvedla eurokomisařka pro dopravu Adina Vălean.

Tagy Evropská unie podpora cyklistiky
195 komentářů