Věžáček, Kremák, Barča a … InterJet. ČD v Lužné poprvé ukáží novou soupravu Siemens/Škoda

Prvorepublikový motorový vůz M120-417 "Věžák". Pramen: České dráhyPrvorepublikový motorový vůz M120-417 "Věžák". Pramen: České dráhy

V Lužné se představí například muzejní drezína Tatra prvního generálního inspektora ČSD z roku 1947.

O nastávajícím víkendu vyvrcholí v muzeu v Lužné u Rakovníka oslavy svátku železničářů celostátním Dnem železnice. Na tradiční akci, která se loni kvůli covidu nekonala, se představí desítky kusů historické i moderní železniční techniky.

České dráhy si přitom pro Lužnou nečekaně připravily i jednu premiéru. Poprvé zde ukáží novou soupravu, kterou pro ně vyrábí konsorcium Siemens/Škoda Transportation. Vozy vycházejí z platformy Siemens Viaggio Comfort, známé jako railjet, a ještě letos by měly začít jezdit na linkách z Prahy přes Plzeň či Ústí nad Labem do Chebu. Dráhy už pro pětivozové soupravy mají obchodní název InterJet.

„Neváhejte s nákupem vstupenek, kapacita není nekonečná,“ varovaly České dráhy na twitteru. Vstupenky na Den železnice lze zakoupit v předprodeji v e-shopu nebo na místě. Na noční představení je nutno využít on-line předprodej. Vstupné činí 100 korun pro dospělého a 50 korun pro dítě, noční show od 20:00 vyjde na 250 korun. Podrobné informace jsou na stránkách akce.

„Návštěvníci se mohou těšit na historické lokomotivy, ale i ty nejmodernější vlaky. Chybět nebudou jízdy historickými soupravami do blízkého okolí, speciálně vypravené vlaky z Prahy a expozice nejmodernější techniky v barvách Českých drah a jejich dceřiných společností,“ uvedl šéf drah Ivan Bednárik.

Během dne se návštěvníci budou moci svézt vozy řady Bai taženými lokomotivou 475.179 Šlechtična, soupravou Ostravan v čele s lokomotivou T 478.1008 (Barča, Bardotka), dále patrovou soupravou řady Bpjo v čele s parními lokomotivami 434.2168 Čtyřkolák nebo 534.0323 Kremák či motorovými vozy M 240.0100 Singrovka a M120-417 Věžák.

Svou techniku bude prezentovat i Výzkumný Ústav Železniční (VUZ), který v letošním roce slaví 50 let své existence. V Lužné představí například muzejní drezínu Tatra prvního generálního inspektora Československých státních drah z roku 1947 nebo moderní čtyřsystémovou lokomotivu Siemens Vectron. „V neposlední řadě také nabídneme prostřednictvím virtuálních 3D brýlí ochutnávku průjezdu Velkým zkušebním okruhem, dnes jedinou vysokorychlostní tratí v ČR,“ doplnil generální ředitel VUZ Martin Bělčík.

Parní lokomotiva 534.0323 Kremák. Pramen: České dráhyParní motorový vůz Komarek. Pramen: České dráhyPrvorepublikový motorový vůz M120-417 "Věžák". Pramen: České dráhyParní lokomotiva řady 310 Kafemlejnek. Pramen: České dráhyLokomotiva 193.902 Siemens Vectron v barvách VUZ. Pramen: České dráhy

Den železnice nabídne čtyři tematické okruhy

Svět historie

Návštěvníky čeká výstava nejkrásnějších českých historických lokomotiv. Chybět nebudou komentované prohlídky exponátů na točně. Ty se v sobotu i v neděli uskuteční v 10:30 a ve 13:30. Připravené budou také parní jízdy a jízdy dalších zvláštních vlaků do okolí ČD Muzea. Programem v areálu a na jeho točně bude provázet moderátor Pavel Cejnar.

Svět změny

Svět změny reprezentuje moderní vozový park Českých drah a jejich dceřiných společností. K vidění bude nová pětivozová souprava InterJet pro Západní expresy a rychlíky Krušnohor od konsorcia Siemens Mobility/Škoda Transportation, dále lokomotiva TRAXX MS3 a nákladní vůz ř. Hadgs 11 nákladního dopravce ČD Cargo nebo lokomotiva 193.902 Siemens Vectron v barvách VUZ.

Svět zábavy

Svět zábavy nabídne doprovodný program pro malé i velké návštěvníky. Pro děti bude připraven stan se železničními pohádkami, soutěžemi, atrakcemi, hrami, dětskou dílnou a spoustou dalších aktivit, potkat bude možné i maskota Elfíka. Chybět nebude ani oblíbený skákací hrad.

Noční světelná show

Sobotní večer bude patřit světelné show plné historických železničních vozidel. Tato akce začne na točně muzea ve 20:00, přičemž nabídne více než desítku nejen historických exponátů v na míru připraveném scénickém osvětlení a hudbě. Show bude doprovázena komentářem s představením jednotlivých exponátů.

Den železnice se slaví každoročně v průběhu září jako vzpomínka na 27. září 1825, kdy na svou první cestu vyjel vlak vynálezce George Stephensona. Tento vlak spojil britský Stockton a Darlington.

Tagy České dráhy Den železnice InterJet konsorcium Siemens - Škoda
14 komentářů