Většinu v nástupci Alitalie ITA Airways chtějí Lufthansa a MSC

A320 v nových barvách ITA Airways. Foto: ITA AirwaysA320 v nových barvách ITA Airways. Foto: ITA Airways

O vstupu Lufthansy do italského státní leteckého byznysu se mluví roky, poprvé je zájem oficiální.

Několik týdnů spekulací o možném vstupu německé Lufthansy do nového italského dopravce ITA Airways se dnes poprvé potvrdily oficiálně.

ITA Airwas dnes uvedly v tiskové zprávě, že většinu ve firmě chce získat Luftansa společně se švýcarskou společností MSC, která je největší firmou na světě v oboru kontejnerové dopravy. Podle tiskové zprávy zájemci požádali o ponechání tříměsíční exkluzivní lhůty na jednání o transakci. Současně italská společnost uvedla, že zájemci chtějí ponechání minoritního podílu italského státu, který je nyní stoprocentním majitelem.

ITA Airways létají od října loňského roku, firma je nástupcem Alitalie. Italská vláda od počátku uvádí, že má zájem o vstup nových investorů do dopravce. Italské státní pokusy o podnikání v letectví skončily roky ztrát Alitalie a jejím definitivním konci. V minulosti se mluvilo o tom, že do Alitalie vstoupí právě Lufthansa, jednání ale nikdy nedopadla.

Firma nedávno oznámila velký nákup nových airbusů: celkem si od evropského výrobce kupuje 28 nových strojů: půjde o mix tří typů: sedm Airbusů A220, jedenáct A320neo a deset A330neo. Už dříve firma uvedla, že si pronajme také Airbusy A350 pro některé dálkové trasy. Přesné konfigurace a verze letadel ani termíny dodání zatím obě strany neuvedly.

ITA Airways by měly být i nadále dopravcem, který létá jen s airbusy. Aktuálně létá s 18 A319, 27 A320ceo a sedmi A330. Jde o letadla, která získal po Alitalii. Částečně mají nová letadla nahradit stávající, dopravce ale v tiskové zprávě současně mluví i o nasazení letadel pro další růst.

Tagy ITA Airways Lufthansa MSC
8 komentářů