Vezměte si neplacené volno, vyzval šéf Cathay Pacific zaměstnance. Aerolinky ruší třetinu letů

Boeing 777 v barvách Cathay Pacific v Hongkongu. Foto: Cathay PacificBoeing 777 v barvách Cathay Pacific v Hongkongu. Foto: Cathay Pacific

Hongkongská letecká společnost Cathay Pacific zažívá velmi kritické období. Po velkém poklesu počtu cestujících způsobeném protivládními protesty na ostrově v

Hongkongská letecká společnost Cathay Pacific zažívá velmi kritické období. Po velkém poklesu počtu cestujících způsobeném protivládními protesty na ostrově v druhé polovině loňského roku firma bojuje s dalším problémem. Kvůli epidemii koronaviru omezí svoji kapacitu zhruba o třicet procent.

Kvůli tomu požádal šéf aerolinek Augustus Tang 27 tisíc zaměstnanců, aby si v následujících měsících každý z nich dobrovolně vzal na tři týdny neplacené volno. „Věřím, že se této výzvy účastní všichni. Od manažerů až po řadové zaměstnance,“ řekl Tang ve videu určeném pro zaměstnance. O videu informovala světová média, například server Quartz.

Cathay Pacific oznámily, že svoji kapacitu kvůli koronaviru omezí celkem o třicet procent. V této redukci je zahrnuto i zrušení 90 % letů do Číny, která je pro dopravce jedním z klíčových trhů. Už loni firma zažila pokles počtu cestujících kvůli oslabení poptávky způsobeném protivládními protesty v Hongkongu.

Potřebujeme udržet hotovost a volné finanční prostředky a kvůli tomu jsme už přijali řadu opatření,“ řekl Tang.

Podobné opatření firma zavedla už v roce 2003 při epidemii SARS a na počátku globální ekonomické krize v roce 2009.

Cathay Pacific jsou delší dobu v ekonomických problémech, ty se loni ještě zhoršily. Například v listopadu jim kvůli protestům na ostrově ubylo 46 % cestujících.

Tagy Cathay Pacific koronavir Koronavirus
30 komentářů