Velké zlevňování nafty pokračuje, k mání je už za 30,90 Kč za litr. Dolů zamířily i ceny benzinu

Čerpací stanice Tank ONO. Foto: Tank ONOČerpací stanice Tank ONO. Foto: Tank ONO

Státu na nižší spotřební dani u nafty utíkají miliardy korun ročně.

Navzdory některým předpovědím analytiků ceny pohonných hmot v Česku dál klesají. Ukazují to nejen průměrné ceny uváděné společností CCS, ale především poslední vývoj na stojanech sítě čerpacích stanic Tank ONO. Společnost, která je dlouhodobým cenovým lídrem českého trhu, v pátek v podvečer zlevnila litr nafty o korunu na 30,90 Kč a naturalu 95 na 35,90 Kč.

Zatímco nafta zlevňuje již téměř tři měsíce, v případě benzinu jde o zastavení růstu během několika posledních týdnů. Nafta je aktuálně nejlevnější za více než rok a půl. Ke zlevnění došlo i přes odhady analytiků, že ceny budou už růst.

Jedním z hlavních důvodů velkého cenového rozdílu v cenách nafty a benzinu jsou stavy zásob, před embargem na ruské pohonné hmoty se obchodníci výrazně zásobili. Zásadní rozdíl je také ve spotřební dani. Z litru benzínu se platí 12,84 Kč, u nafty je spotřební daň stále o 1,50 Kč snížená, tedy 8,45 Kč za litr. Aktuálně si člověk s mediánovou mzdou v Česku natankuje podle průměrných cen 1013 litrů nafty, zhruba o 200 litrů více než v letech 2016–2019.

Benzin je v současnosti zhruba o 4,60 koruny za litr levnější než před rokem. Za naftu tehdy motoristé platili o necelých 11 korun za litr více než nyní. Státu na nižší spotřební dani utíkají miliardy korun ročně.

Tagy ceny PHM
48 komentářů