Velké vlakové putování Švýcarskem

Vlak Rhätische Bahn na trati ze Svatého Mořice do Tirana, v pozadí Morteratschgletscher a Piz Bernina. Foto: Rhätische Bahn.Vlak Rhätische Bahn na trati ze Svatého Mořice do Tirana, v pozadí Morteratschgletscher a Piz Bernina. Foto: Rhätische Bahn.

Do konce října platí speciální slevová akce na Swiss Travel Pass.

Cestujete rádi, ale zároveň chcete co nejméně zatěžovat přírodu a poznat Švýcarsko trvale udržitelným způsobem? Vydejte se za poznáváním krás Švýcarska vlakem. Vlaky patří ke Švýcarsku stejně neodmyslitelně jako čokoláda, sýry a hodinky, a navíc místní železniční doprava se na celkových emisích CO2 ze všech druhů dopravy ve Švýcarsku podílí pouze 0,2 %.

Švýcarsko se pyšní ve vlakové dopravě také několika světovými a evropskými rekordy:

    • má nejvýše položenou železniční stanici v Evropě – Jungfraujoch ve výšce 3454 m,
    • nejstrmější zubačku na světě – na Pilatus se sklonem 48 %,
    • tratě Bernina a Albula Rhétské dráhy zapsané na seznamu kulturního dědictví UNESCO,
    • první zubačku v Evropě na Rigi – nejoblíbenější horu Švýcarů.

Vlaky Rhétských drah poskytují nejen nádherné výhledy všem svým pasažérům, ale jsou také poháněny pouze elektrickou energií vyráběnou z vodních elektráren. Po trase nejstarší zubačky světa z Vitznau na vrchol Rigi Kulm u Lucernského jezera byly do provozu zařazeny také nové vozy společnosti Stadler, které využívají energii vznikající při brždění pro svůj pohon. Sdružení přátel Rigi také dlouhodobě pečuje i místní faunu a flóru – na svazích Rigi tak můžete nalézt více než 50 % druhů evropských orchidejí, a Rigi tak patří mezi nejlepší v ocenění Swisstainable.

Nejstrmější zubačku světa vedoucí na vrchol Pilatus (2 132 m n. m.) u Lucernu čeká výměna vozového parku. Nové vagony mají panoramatická okna, abyste si mohli fantastické výhledy ještě lépe užít a vozy budou také využívat rekuperaci a při brždění při cestě zpět z vrcholu budou dodávat takto vyrobenou elektřinu zpět do sítě. Výměna celkem osmi vozů by měla být dokončena do roku 2023.

Velké oblibě se těší panoramatické vlaky, které mají speciálně vystavěné vagony s obřími zaoblenými okny, abyste dohlédli až na vršky okolních hor. Tyhle vlaky vás provezou nádhernou a rozmanitou švýcarskou krajinou od horských velikánů až k palmám v kantonu Ticino. Mezi nejproslulejší patří Bernina Express, Glacier Express (Ledovcový expres), Gotthard Panorama Express (kombinuje dopravu železniční a lodní), GoldenPass Line a pro labužníky se nabízí Čokoládový nebo Sýrový vlak v oblasti Ženevského jezera. Grand Train Tour of Switzerland poté propojuje všechny tyto a další trasy do jednoho putování a umožňuje poznat to nejkrásnější a nejzajímavější ze Švýcarska z pohodlí palub švýcarských vlaků.

Za poznáváním švýcarských drah je ideální vydat se s jízdenkou Swiss Travel Pass, která zahrnuje jízdu v celé síti Švýcarského dopravního systému. Vybírat můžete z různých variant 3, 4, 6, 8 a 15 po sobě jdoucích dní nebo stejném počtu cestovatelských dní vámi zvolených v rámci jednoho měsíce. Využít ji můžete ve vlacích, poštovních autobusech, lodích i jako jízdenku na MHD v 90 městech. A jako bonus také jako vstupenku do více než 500 muzeí.

Až do 31. 10. 2022 můžete také využít speciální podzimní akce na 4denní Swiss Travel Pass se slevou 30 % s možností jeho využití až do 30. 4. 2023. Cena STP v akci je 199,- CHF ve 2. třídě (místo obvyklých 281,- CHF) nebo za 315,- CHF v 1. třídě (místo obvyklých 447,- CHF). Zrušení jízdenky bez poplatku je možné až jeden den před datem platnosti a nákup je možný již zde v ČR u CK ČEDOK nebo agentury Švýcarsko vlakem.

Swisstainable cestování Švýcarskem. Cestování švýcarskou veřejnou dopravou není jen dovolenkový zážitek, ale tento typ dopravy také představuje jeden z ekologičtějších způsobů poznávání Švýcarska.

Prozkoumejte nespočet drobností a Swisstainable nabídek, které přispívají k trvale udržitelnému turismu a vašemu pohodlnému cestování na MySwitzerland.com.

Tagy Švýcarsko Swiss Travel System
7 komentářů