dkv-spojujeme

Velké vlakové přesuny. České dráhy odhalily, kam pošlou vozidla z tratí, kde nastoupí konkurence

Motorový vůz řady 854. Foto: České dráhyMotorový vůz řady 854. Foto: České dráhy

České dráhy chystají v prosinci velké přesuny svých souprav. Jde o reakci na ztrátu některých výkonů pro ministerstvo dopravy a

České dráhy chystají v prosinci velké přesuny svých souprav. Jde o reakci na ztrátu některých výkonů pro ministerstvo dopravy a kraje. A naopak některé kraje díky většímu rozsahu zasmluvněných výkonů potřebují více vlaků ČD. Přesuny se týkají hlavně motorových vlaků.

České dráhy už dříve zveřejnily, že od prosince přijdou zhruba o pět procent svých výkonů. Z přehledu přesunů vyplývá, že České dráhy posílí díky tomu provoz jinými soupravami hlavně ve Středočeském a Jihočeském kraji a na Vysočině.

České dráhy už mají jasno přesně o přesunu lokomotiv, motorových vozů a osobních vozů z rychlíkových tratí. Největší posílení čeká Středočeský kraj, nově například brejlovci budou tahat vlaky z Prahy do Mladé Boleslavi, motorové vozy řady 854 míří na osobní vlaky Praha – Rakovník. Uvolněné elektrické lokomotivy 362 z rychlíkové linky R8 budou jezdit v Jihočeském kraji a na spěšných vlacích z Plzně do Chebu.

V případě ztracených výkonů pro kraje čekají největší přesuny Ústecký, Liberecký a Zlínský kraj. Někde ale vlaky zůstanou: například vozy 843 v Liberci budou jezdit na rychlících z Liberce do Ústí nad Labem a objeví se na osobních vlacích na rameni Mladá Boleslav – Česká Lípa – Rumburk. Některé budou jako záloha.

V případě Zlínského a Ústeckého kraje zmizí hlavně regionovy. „Vozidla, která máme k dispozici po ztrátě výkonů hlavně v Ústeckém a Zlínském kraji, využijeme primárně v krajích, kde došlo k navýšení objednávky, což je zejména Vysočina a Jihočeský kraj,“ řekl mluvčí Českých drah Radek Joklík. Definitivní plán se bude ještě finalizovat v příštích týdnech.

Plánované přesuny vozidel z rychlíkových linek

Řada z linky DD do linky RD Počet
750.7 R26 S3 Praha – Všetaty – Mladá Boleslav 2
R18 S3 Praha – Všetaty – Mladá Boleslav 1
R18 S6 Ostrava – Frenštát p. R. 1
854 R22 Sp vlaky Hradec K. – Starkoč – Broumov 4
R21 S5 Praha – Kladno – Rakovník 4
362 R8 Os vlaky v Jihočeském kraji 1
R8 Sp vlaky Plzeň – Cheb 1
954 R26 S3 Praha – Všetaty – Mladá Boleslav 2
R22 S3 Praha – Všetaty – Mladá Boleslav 4
054 R26 S5 Praha – Kladno – Rakovník 6
R22 Os Rumburk – Mladá Boleslav 3
057 R21 Sp Trutnov – Kolín + posila na Sp Choceň – Náchod 3
Tagy České dráhy přesuny vozidel Top
87 komentářů