Velké problémy na koridoru: dva vlaky strhly trakční vedení v České Třebové

Stanice Česká Třebová. Foto: České dráhyStanice Česká Třebová. Foto: České dráhy

(aktualizováno 10:30) Cestující na hlavním železničním tahu mezi Čechy a Moravou musejí dnes počítat s velkými komplikacemi. Provoz na dvou

(aktualizováno 10:30) Cestující na hlavním železničním tahu mezi Čechy a Moravou musejí dnes počítat s velkými komplikacemi. Provoz na dvou koridorech ochromily dva vlaky, které strhly trakční vedení v České Třebové. Provoz je částečně obnoven, vlaky ale nabírají zpoždění v řádu desítek minut.

„V 6:05 došlo ve stanici Česká Třebová ke kolizi sběrače lokomotivy vlaku s trakčním vedením, v důsledku toho byl poškozen sběrač lokomotivy a směrové lano trakčního vedení. Následkem porušení směrového lana došlo k prověšení trakčního vedení nad všemi čtyřmi kolejemi (dvě koleje směr Česká Třebová – Olomouc, dvě koleje směr Česká Třebová – Brno) ,“  řekla mluvčí SŽDC Radka Pistoriusová. První výpadek způsobil vlak Českých drah, druhý Leo Express. Provoz byl obnoven odklonem přes takzvanou vjezdovou i odjezdovou skupinu, tedy přes nákladní kolejiště  nebo Zádulku za terminálem Metransu. Vlaky tak nezastavují v samotné stanici Česká Třebová. Všechny vlaky Českých drah, které zastavují ve stanici Česká Třebová budou náhradou zastavovat ve stanici Dlouhá Třebová. SŽDC počítá s odstraněním mimořádnosti ve 13 hodin.

Na odstraňování následků mimořádné události, se podílí dva montážní vozy a dva kolejové jeřáby včetně pracovních čet z České Třebové a Pardubic. „Zprovoznění dvou kolejí směrem na Brno a jedné koleje směrem na Olomouc předpokládáme do 10:30. Na 2. koleji směr Olomouc, kde došlo k prvotní příčině události, se bude ještě pracovat přibližně do 13:00 hodin,“ dodala Pistoriuosová.

České dráhy na svém webu o mimořádnostech cestující upozorňují na velká omezení provozu. Dálkové vlaky mezi Prahou a Brnem vedou přes Havlíčkův Brod. Cestující z vlaku R 896 Slovácký Expres, který kvůli výpadku uvízl na trati, budou evakuovat hasiči pomocnou soupravou.

Tagy porucha trakčního vedení
67 komentářů