Velké navýšení počtů vlaků mezi Znojmem a Vídní nenastane, přibudou jen dva páry denně

Viadukt ve Znojmě s vlakem ÖBB do Vídně. Foto: ExprojektViadukt ve Znojmě s vlakem ÖBB do Vídně. Foto: Exprojekt

Každý den sedmnáct párů spojů, tedy v podstatě každou hodinu, mělo od neděle jezdit mezi Znojmem a Vídní. K velké

Každý den sedmnáct párů spojů, tedy v podstatě každou hodinu, mělo od neděle jezdit mezi Znojmem a Vídní. K velké expanzi železničního spojení do rakouské metropole ale nakonec nedojde. Pár dní před zahájením platnosti nového jízdního řádu došlo k výraznému proškrtání na 9 párů vlaků denně.

Změny jsou už patrné v jízdním řádu na stránkách SŽDC, kde došlo k výměně traťové tabulky včera večer. „Po jednání s rakouskou stranou bude výsledný takt zhruba dvouhodinový. Tedy bude přibližně zachován stávající stav,“ řekla mluvčí Jihomoravského kraje Monika Brindzáková.

Od neděle bude platit jihomoravský krajský tarif až do rakouského Retzu. Škrty původně plánovaného počtu vlaků nemají na zavedení platnosti tarifu do Rakouska podle Brindzákové vliv.

Dosud jezdí ze Znojma do Vídně sedm vlaků denně, i tak dojde od neděle k mírnému navýšení. Proč bude menší, než bylo původně plánováno, není jasné, důvodem budou podle informací Zdopravy.cz finance. Kraj už dříve uvedl, že zvýšení rozsahu dopravy iniciovala rakouská strana. Zavedení přímých vlaků nastalo díky elektrizaci tratě ze Znojma do Šatova a dál do Retzu.

Na trati má zůstat zachován tarif EURegio, díky kterému stojí jízdenka ze Znojma do Vídně 9,80 eur (259 Kč). To je zhruba o polovinu méně než tarif rakouských drah ÖBB. V e-shopu Českých drah jsou pouze mezinárodní jízdenky za 583 Kč.

Tagy České dráhy Jihomoravský kraj ÖBB Znojmo - Vídeň
33 komentářů