Velká zpoždění vlaků z Maďarska mají od pondělí skončit, část trasy podél Dunaje nahradí autobusy

Sesuv půdy na trať u Dunaje. Foto: MÁVSesuv půdy na trať u Dunaje. Foto: MÁV

Ke kompletnímu návratu provozu do normálu má dojít na konci prázdnin.

Sesuv půdy z minulého týdne na maďarský úsek železnice podél Dunaje přestane od pondělí komplikovat provoz na české železnici. Kvůli poškozené trati musejí od 10. června vlaky mezi Budapeští a Prahou jezdit jinou trasou a nabírají tak zpoždění 60 až 120 minut.

Od pondělí dojde ke změně organizace provozu, protože se podařilo již alespoň odklidit silnici podél Dunaje. Vyplývá to z informací na stránkách ČD Mimořádnosti.

Většina vlaků EuroCity Metropolitan / Hungaria bude zajištěna v úseku Praha hl.n. – Szob a zpět. V úseku Szob – Nagymaros bude zajištěna náhradní autobusová doprava, dále do stanice Budapest-Nyugati pu. bude možné využít regionální vlaky dopravce MÁV-Start. Cestující musejí počítat s pozdějším příjezdem do Budapešti. Stejně tak budou muset odjet z Budapešti dříve, pokud chtějí stihnout ze Szobu vlak do Česka.

Od 10. června jsou kvůli sesuvu vlaky přesměrovány na trasu přes Rajku a Győr. Na této trase zůstanou jen tři páry spojů: EC 280 / 281 Metropolitan, EC 130 / 131 Báthory a noční vlaky EN 476 / 477 Metropol. Tyto vlaky nepojedou přes stanice Nové Zámky, Štúrovo, Szob, Visegrad-Nagymaros a Vac. V souvislosti s jízdou odklonem u těchto spojů bude i nadále potřeba počítat s prodloužením jízdní doby o zhruba 60 minut. Vlaky EC 130 / 131 pojedou v Polsku do a ze stanice Katowice. Vlak EC 130 bude v úseku Katowice – Terespol veden včas podle jízdního řádu (náhradní soupravou PKP Intercity), u vlaku EC 131 bude nutný přestup ve stanici Katowice do jiné soupravy.

České dráhy společně s maďarskými a slovenskými železnicemi připravují pro odkláněné vlaky upravený jízdní řád, který zohlední delší jízdní dobu mezi Bratislavou a Budapeští. Vlaky pak budou odjíždět z Budapešti dříve tak, aby v úseku z Bratislavy do Břeclavi a dále do Brna a Prahy, resp. do Ostravy, Katowic, Varšavy a Terespolu, jely včas.

Oprava poškozeného úseku má být hotova do konce srpna.

Tagy České dráhy Maďarsko MÁV Metropolitan sesuv půdy
32 komentářů