Velká výluka v Brně vrcholí mezi Židenicemi a hlavním, od grafikonu omezení skončí

Brno, hlavní nádraží. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářBrno, hlavní nádraží. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Brno od soboty čeká poslední etapa velké roční výluky. „Výluka brněnského hlavního nádraží od soboty 30. listopadu do 14. prosince

Brno od soboty čeká poslední etapa velké roční výluky. „Výluka brněnského hlavního nádraží od soboty 30. listopadu do 14. prosince přejde do nejtěžšího stadia. Zcela bude přerušena vlaková doprava mezi Židenicemi a hlavním nádražím,“ informoval organizátor dopravy KORDIS JMK.

Výluka úseku postihne především cestující od Blanska a Veselí nad Moravou, kteří budou muset využít tramvaje. Ty od soboty začnou jezdit mezi Starou osadou a centrem Brna. Podle Správy železniční dopravní cesty nebylo možné jiné řešení než úplné zastavení provozu. Důvodem pro výluku jsou především dokončovací práce na výhybkách a trakčním vedení na hlavním nádraží.

Nádraží je stiženo výlukou už od poloviny loňského prosince, neboť Správa železniční dopravní cesty zde buduje nového staniční zabezpečovací zařízení za 1,8 miliardy korun. Zabezpečovač se rovněž instaluje na navazující traťové úseky, rekonstrukce se dočkaly i koleje a výhybky.

Na významu tak dočasně nabylo dolní nádraží, kam byly přesměrovány především dálkové vlaky a kde vzniklo nové ostrovní nástupiště, podchod i čekárna. Dobrou zprávou pro Brno je, že hlavní nádraží se vrátí s příchodem nového jízdního řádu v neděli 15. prosince do plného provozu, což dnes potvrdil mluvčí SŽDC Marek Illiaš.

Přehled změn během poslední fáze výluky (Pramen KORDIS)

Vlaky linky S2, R19: Osobní vlaky linky S2 budou začínat / končit jízdu ve stanici Brno-Židenice. Rychlíky linky R19 a spěšné vlaky linky S2 budou začínat a končit jízdu ve stanici Brno dolní nádraží, vlak S2/1973 ukončí jízdu ve stanici Brno-Židenice.

Vlaky linky S33: Vlaky linky S33 jsou zrušeny bez náhrady.

Vlaky linky S6, R56: Vlaky linky S6 a R56 budou začínat / končit jízdu ve stanici Brno-Židenice, vybrané vlaky jsou prodlouženy z/ do Brna-Králova Pole dle výlukového jízdního řádu.

Vlaky linky R12: Vlak R12/905 nejede v úseku Brno hl. n. – Brno-Židenice a bude výchozí ze stanice Brno-Židenice.

Víkendové noční vlaky S2/4740, S3/4940, S6/4139 a S3/4639: Nejedou z Brna hl. n. ve dnech 1., 7., 8. a 14. 12. 2019. V 0:35 odjede z Hlavního nádraží (ze stanoviště tramvají 2) autobus k nádraží v Brně-Židenicích, kde bude zajištěn přestup na vlak. Autobus bude přistaven po odjezdu spojů „nočního rozjezdu“. K vlaku S3/4639 směr Břeclav (- Hodonín) lze využít autobus linky 61 směr Dolní nádraží, který odjíždí v 0:32 z Hlavního nádraží (ze stanoviště u viaduktu Křenová), ve stanici Brno dolní nádraží bude zajištěn přestup na vlak.

Doporučené spojení: Pro cestu mezi stanicí Brno-Židenice a centrem města bude místo vlakové dopravy nutné využít tramvajové linky 2, 3 a P3. S jízdenkami IDS JMK také ostatní linky městské dopravy.

Tagy Brno hlavní nádraží SŽDC Top výluka Židenice
91 komentářů