Velká přestavba stanice Letohrad začala, vyjde na 850 milionů

Stanice Letohrad. Autor: SŽDCStanice Letohrad. Autor: SŽDC

Správa železniční dopravní cesty zahájila po letech příprav velkou rekonstrukci stanice Letohrad v Pardubickém kraji. Rekonstrukci, která spočívá v kompletní

Správa železniční dopravní cesty zahájila po letech příprav velkou rekonstrukci stanice Letohrad v Pardubickém kraji. Rekonstrukci, která spočívá v kompletní přestavbě kolejiště a nástupišť, provedou stavební firmy Chládek a Tintěra Pardubice a Elektrizace železnic Praha za 851 milionů korun. Předpokládaná cena byla 805 milionů.

Během následujících přibližně 15 měsíců proběhne rekonstrukce stávajícího kolejiště a trolejového vedení, postaví se podchod pro cestující pod celým nádražím a nová ostrovní nástupiště. Ta budou bezbariérová, přístup pro invalidy či cestující s dětskými kočárky zajistí nové výtahy.

Rychlost při průjezdu Letohradem se v hlavních dopravních kolejích zvýší z dnešních 50 až 70 km/h na 80 km/h. Stanice získá nový kamerový a informační systém. Rekonstruovány budou také železniční přejezdy. Tři budou doplněny závorami, další dva ve směru na Žamberk budou zabezpečeny světelnými výstražníky.

„Vzhledem k tomu, že jde o zásadní přestavbu důležitého železničního uzlu, rozsáhlé budou i dopady výlukových prací na železniční provoz,“ uvedla SŽDC. Od 1. června začnou výluky jednotlivých staničních kolejí, které budou probíhat postupně od výpravní budovy směrem ke kunčické straně tak, jak bude probíhat výstavba podchodu. Od dubna do června příštího roku pak proběhnou nepřetržité výluky na obou kolejových rozvětveních ve stanici.

„Přínosem bude zkrácení jízdních dob a úspora provozních nákladů na infrastruktuře a řízení provozu. Současně bude zvýšena i bezpečnost železniční dopravy,“ uvedl šéf SŽDC Jiří Svoboda.

Tagy Chládek a Tintěra Pardubice Elektrizace železnic Praha Letohrad SŽDC
42 komentářů