Velká oprava tramvajové trati na Žižkově: Zastávky se posunou, projekt bude modrozelený

Vizualizace Seifertovy ulice po rekonstrukci. Foto: IPRVizualizace Seifertovy ulice po rekonstrukci. Foto: IPR

Jedním z důvodů oprav je špatný stav tramvajové trati, která podle náměstka Zdeňka Hřiba dožívá.

Tramvajová trať od pražské křižovatky U Bulhara přes Žižkov až na Floru se dočká kompletní obnovy. Stavbaři také zrekonstruují chodníky a vozovky a posunou dvě ze zastávek na trati na nové místo. Vysazeny budou stromy a vybudována zařízení na hospodaření s dešťovou vodou.

Novinářům to řekl primátorův náměstek Zdeněk Hřib (Piráti). Rekonstrukce začne na jaře 2025 a potrvá asi rok. Přesné náklady zatím nejsou známy.

Vedení města na svém zasedání schválilo zahájení příprav rekonstrukce trati včetně ulic, kterými vede, tedy Seifertovy, Táboritské a Jičínské. „Dopravní podnik (DPP) byl pověřen tím, aby zajistil projektovou dokumentaci, povolení pro stavbu a vysoutěžil zhotovitele,“ řekl Hřib.

Jedním z důvodů oprav je špatný stav tramvajové trati, která podle náměstka dožívá. Město si nechalo vypracovat podrobnou studii, kterou DPP využije.

Kromě opravy tramvajové trati, vozovek a chodníků se město zaměří také na zavedení takzvané modrozelené infrastruktury. „To obnáší především umístění nové vegetace, výsadbu stromů, ale také infrastrukturu pro hospodaření s dešťovou vodou,“ řekl Hřib.

Posunuty budou zastávky Viktoria Žižkov, která bude blíže náměstí Winstona Churchilla, a Lipanská, která bude nově u Sladkovského náměstí. Současně budou opraveny také některé vedlejší ulice, což bude dělat Technická správa komunikací.

Přesná cena projektu zatím není známá, neboť bude záležet na podobě projektu a zároveň na výsledku tendru na zhotovitele. „Můj odhad je, že se dostaneme přes 100 milionů korun,“ dodal Hřib.

Vizualizace Seifertovy ulice po rekonstrukci. Foto: IPRVizualizace Seifertovy ulice po rekonstrukci. Foto: IPRNová podoba Olšanského náměstí v Praze. Foto: IPRSeifertova ulice v Praze na Žižkově. Pramen. IPR PrahaSeifertova ulice v Praze na Žižkově. Pramen. IPR PrahaSeifertova ulice v Praze na Žižkově. Pramen. IPR PrahaSeifertova ulice, Praha-Žižkov. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářMožná budoucí podoba Seifertovy ulice. Pramen: IPR
Tagy dpp oprava tramvajové trati praha tramvaje Zdeněk Hřib
58 komentářů