Velká oprava Barrandovského mostu začne letos. Je v horším stavu, než se čekalo

Barrandovský most. Foto: Petr JedelinaBarrandovský most. Foto: Petr Jedelina

Technická správa komunikací hl. m. Prahy (TSK) chce v druhé polovině letošního roku začít s velkou opravou Barrandovského mostu. V

Technická správa komunikací hl. m. Prahy (TSK) chce v druhé polovině letošního roku začít s velkou opravou Barrandovského mostu. V příštích týdnech chce vypsat soutěž na první část opravy. Průzkum mostu ukázal, že je v horším stavu, než se čekalo. První dva roky opravy by neměly na řidiče příliš dopadnout.

Detailnější plán prací vyplývá z materiálu, který bude projednávat výbor pro dopravu pražského zastupitelstva. „Byly zjištěny nové, dříve nepředpokládané, závažné skutečnosti týkající se zejména nepřípustného stavu předpínací výztuže,“ uvedla TSK v materiálu. Konstrukce bude podle správce mostu dál monitorována „Pro další návrh opatření k zajištění normové zatížitelnosti bude nutné zvážit možnost rozšíření rekonstrukce mostu o dodatečné zesílení po celé délce mostu,“ píše TSK ve zprávě.

Most je složen ze dvou samostatných nosných konstrukcí, je už delší dobu ve špatném stavu. Denně po něm projede podle posledního měření v roce 2018 144 tisíc aut. Na mostě dosud probíhala diagnostika, která má TSK stanovit, jak velký rozsah rekonstrukce bude potřeba. Mostní prohlídka označila stupeň stavu konstrukce číslem 5, tedy špatný, spodní stavbu pak jako stupeň 4 – uspokojivý.

Podle mluvčí TSK Barbory Liškové proběhne oprava na několik částí, první soutěž na sanaci spodní stavby vypíše TSK v příštích týdnech. „Rádi bychom začali s opravou v druhé polovině letošního roku,“ řekla Lišková. Přesné náklady na opravu zatím nejsou známy, vyplynou z projektové dokumentace.

TSK po zkušenostech z kompletní opravy Nuselského mostu rozdělí stavební činnost do více let a několika etap, aby minimalizovala dopravní omezení. Zachování průjezdnosti bude vždy minimálně 2+2 jízdní pruhy v obou směrech. Práce mají probíhat v roce 2020 a 2021 na spodní stavbě a některých rampách, podle předpokladu bez větších dopravních omezení. Pravděpodobně na jaře 2022 budou zahájeny práce i na vrchní stavbě s omezením dopravy. Při uzavření nájezdu na Barrandovský most ve směru z Barrandova či Strakonické počítá TSK s objížďkou přes část Pražského okruhu.

Tagy Barrandovský most Technická správa komunikací TSK Praha
50 komentářů