Véčko na obloze. KLM zafinancuje vývoj úspornějšího letadla

Koncept letadla ve tvaru V. Foto: KLMKoncept letadla ve tvaru V. Foto: KLM

Nizozemská letecká společnost KLM se rozhodla financovat vývoj nového typu letadla, které má přinést výrazně nižší spotřebu paliva i větší

Nizozemská letecká společnost KLM se rozhodla financovat vývoj nového typu letadla, které má přinést výrazně nižší spotřebu paliva i větší komfort pro cestující. Na jeho sestrojení pracuje holandská Technická univerzita v Delftu.

Šéf aerolinek Pieter Elbers podepsal dohodu o spolupráci a financování vývoje konceptu. KLM uvedla, že má například stejné rozpětí křídel, jako Airbus A350. Díky tomu by měl letoun bez problémů využívat stávající letištní infrastrukturu. Podobný má být i počet cestujících: 314 ve standardní konfiguraci a stejný objem nákladu, 160 kubíků. Má mít ale podstatně menší odpor vzduchu.

Koncept letadla do tvaru V je založen na umístění kabiny pro cestující, zavazadlového prostoru a palivových nádrží do křídel. Díky tomu má lepší aerodynamický tvar a spotřeba má být o dvacet procent nižší než u A350, aktuálně nejúspornějšího letadla na světě. Létající model chtějí firma s univerzitou ukázat v říjnu u příležitosti stého výročí založení KLM.

Podle KLM vývoj nového letadla představuje i unikátní příležitost zlepšit pohodlí pro cestující.
Vývojáři počítají u letadla stále s tradičním proudovým motorem na kerosin, podle nich ale není problém ho přeměnit snadno na elektromotor.

Tagy inovace v letectví KLM létající V Top
21 komentářů