Ve Zlíně podraží pokuta za jízdu bez platného lístku, cestující už nemusí mávat

Trolejbus Škoda 35 Tr v Otrokovicích. Foto: DSZOTrolejbus Škoda 35 Tr v Otrokovicích. Foto: DSZOTrolejbus Škoda 35 Tr v Otrokovicích. Foto: DSZOTrolejbus Škoda 35 Tr v Otrokovicích. Foto: DSZO

Nové přepravní podmínky ve Zlíně řeší kromě pokut i přepravu elektrokol nebo zastávky na znamení.

Dopravní společnost Zlín – Otrokovice (DSZO) výrazně navýší pokuty za cestování bez platného jízdního dokladu. Od ledna se přirážka zvýší až na 1 500 Kč, pokud nezaplatí cestující na místě. Vyplývá to z nových smluvních přepravních podmínek, o kterých informoval dopravce v tiskové zprávě. Nové podmínky přinesou i další změny, například u zastávek na znamení.

Připlatit si budou muset černí pasažéři, pokud neuhradí sníženou přirážku 500 korun na místě revizorovi. Jízda načerno nyní bude stát při zaplacení do 10 dnů 1 000 korun, později 1 500 korun,“ řekl vedoucí dopravního úseku Pavel Nosálek. Děti do 15 let budou mít přirážku sníženou na 500 korun po dobu 10 dnů.

Na sníženou pokutu nebude mít cestující nárok v případě, že verbálně nebo fyzicky napadá revizora. Plnou výši musí zaplatit i tehdy, pokud se pokusí jízdní doklad padělat či pozměnit. „Bude výslovně stanoveno, že čas potřebný k neprodlenému označení jízdního dokladu po nástupu do vozidla nezahrnuje dobu, kterou cestující potřebuje k tomu, aby zaujal místo k sezení, manipuloval se zavazadly, telefonoval, nebo vykonával jinou činnost, jež nesouvisí s neprodleným označením jízdního dokladu,“ uvedl dopravce v tiskové zprávě.

Lidé bez jízdenek přibývá

I přes pokles počtu cestujících ve veřejné dopravě přibývá těch, kteří jezdí bez jízdenky. V roce 2019 zachytili revizoři DSZO 6 889 cestujících bez platného jízdního dokladu, v letošním roce do konce listopadu do bylo 7 246 černých pasažérů. Sníženou pokutu z nich zaplatilo zhruba 25 % cestujících.

Kromě výše pokut nové přepravní podmínky umožní přepravu elektrokol, budou mít stejná pravidla jako jízdní kola. Podobně jako lyže nebo snowboard si bude moci cestující přepravit ve vozidle MHD jako spoluzavazadlo též skateboard.

Cestující s omezenou schopností pohybu s průkazem ZTP nebo ZTP/P si bude moci vzít do vozidla MHD s vědomím řidiče kromě běžného invalidního vozíku též případně elektrickou tříkolku nebo čtyřkolku, ale jen do hmotnosti 300 kilogramů a do rozměrů 1 300 × 750 milimetrů. Při čekání na trolejbus či autobus na zastávce na znamení už cestující nemusí na řidiče mávat či zvedat ruku, ale musí stát na takovém místě, aby jej řidič přijíždějící k zastávce včas uviděl.

Tagy Dopravní společnost Zlín - Otrokovice DSZO jízda bez platného dokladu zastávky na znamení
18 komentářů