Ve všech autobusech na jižní Moravě bude možné koncem prázdnin platit kartou

Autobus Iveco Crossway ČSAD Hodonín v Pohořelicích. Foto: Kordis JMKAutobus Iveco Crossway ČSAD Hodonín v Pohořelicích. Foto: Kordis JMK

Jihomoravský kraj ve svém integrovaném dopravním systému postupně zavádí elektronické odbavení, tedy bezkontaktní platby za jízdenky. Technici namontovali nové pokladny

Jihomoravský kraj ve svém integrovaném dopravním systému postupně zavádí elektronické odbavení, tedy bezkontaktní platby za jízdenky. Technici namontovali nové pokladny zatím do 139 autobusů, což je první várka z tisícovky nakoupených pokladen. Ve všech spojích IDS by měli mít cestující možnost platit kartou nejpozději ke konci letošních letních prázdnin. Kraj to uvedl v tiskové zprávě.

„Jsem opravdu rád, že několikaletý projekt přípravy elektronického odbavení cestujících v Jihomoravském kraji běží podle plánu a blíží se do zdárného konce. I vzhledem k aktuální situaci kolem epidemie koronaviru je pro nás preference bezkontaktních plateb ve veřejné dopravě absolutní prioritou,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Roman Hanák. Cestující mohou už dnes na internetu zjistit aktuální polohu autobusu včetně toho, zda lze v konkrétním vozidle platit kartou.

Nové pokladny, z nichž stovka je vyhrazena pro autobusy brněnského dopravního podniku, vyjdou na necelých 60 milionů korun. Společnost KORDIS JMK na ně dostane evropskou dotaci, která pokryje 85 procent nákladů. Podle Hanáka se připravuje také brzké spuštění e-shopu pro nákup předplacených jízdenek.

Tagy Jihomoravský kraj Kordis JMK odbavení bezkontaktní kartou Top
20 komentářů