Ve Švýcarsku začíná velká výluka. Údolím Rýna nepojedou osm měsíců vlaky, vznikne nová dvoukolejka

Stadler Flirt v barvách SOB ve stanici Buchs (SG). Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czStadler Flirt v barvách SOB ve stanici Buchs (SG). Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Modernizace za 6 miliard korun umožní zavedení taktu 30 minut.

Ve Švýcarsku vypukne na konci února na místní poměry nezvykle dlouhá výluka s takzvaným nickolejným provozem. Švýcarské spolkové dráhy SBB pokročí v modernizaci železniční tratě kolem Rýna v úseku mezi stanicemi Altstätten a Buchs v kantonu Sankt Gallen na severovýchodě země. Akce za 250 milionů franků (6,1 miliardy korun) přinese zdvoukolejnění a výrazné navýšení kapacity. Kvůli tomu zde přes půl roku nepojedou vlaky.

Dráhy se rozhodly pro kompletní zastavení provozu, aby práce proběhly rychleji. Omezení podle SBB skončí o rok dříve, než kdyby práce probíhaly za provozu. Výluka začne 27. února, skončí 29. října. Práce pak budou pokračovat ještě necelý rok, ale již za provozu. Výměnou za tyto komplikace bude od prosince 2024 zaveden v úseku Sargans – St. Gallen třicetiminutový takt, dojde tak k výraznému navýšení počtu vlaků osobní dopravy. Druhá kolej vznikne na celkem sedmi kilometrech.

Úpravy trati v údolí Rýna. Foto: SBB

Úpravy trati v údolí Rýna. Foto: SBB

Místo vlaků budou až do konce října jezdit autobusy náhradní dopravy. „SBB dělá vše pro to, aby zákazníkům nabídla nejlepší možné možnosti cestování i během úplné výluky. Přesto se nelze vyhnout prodloužení jízdní doby až o 30 minut, dodatečným změnám a alternativním jízdním trasám. Během úplné uzavírky bude platnost jízdenek upravena tak, aby nevznikaly dodatečné náklady na cesty mezi Sargans a St. Gallen přes Uznach místo St. Margrethen,“ uvedl dopravce na svých stránkách. Od podzimu 2023 do podzimu 2024 dojde k nočním a víkendovým uzavírkám mezi Sargans a Buchs SG. Po trati mezi Buchs a Sargans jezdí i přímé noční vlaky z Prahy do Curychu. Dopad na spoje z Rakouska bude minimální. Vlaky nebudou zastavovat v Sargans.

Organizace dopravy během výluky v údolí Rýna. Foto: SBB

Organizace dopravy během výluky v údolí Rýna. Foto: SBB

SBB mají na svých stránkách speciální sekci k celému projektu, kde detailně vysvětlují, proč k investici dochází, jaká přinese omezení a jak se díky ní zlepší doprava v regionu.

Tagy SBB Švýcarsko
29 komentářů