Ve Štětí končí nejdražší přívoz v zemi, po 15 měsících opravy se otevírá most přes Labe

Oprava mostu ve Štětí. Foto: Městský úřad ŠtětíOprava mostu ve Štětí. Foto: Městský úřad Štětí

Obyvatelé Štětí budou mít od středy po roce a čtvrt opět plně k dispozici most přes Labe. Společnost Strabag zítra

Obyvatelé Štětí budou mít od středy po roce a čtvrt opět plně k dispozici most přes Labe. Společnost Strabag zítra slavnostně předá opravený most za 212 milionů korun. Skončí současně i řada dopravních omezení i provoz nejdražšího přívozu v zemi. Ústecký kraj slibuje lepší organizaci veřejné dopravy v regionu, než byla před uzavírkou.

Most na silnici III/26119 byl uzavřen od dubna loňského roku kvůli rekonstrukci cílené na zlepšení stavebně-technického stavu mostu, prodloužení jeho životnosti, zesílení nosné konstrukce pro přejezd těžkých vozidel společně s vlakovými soupravami na vlečce a zlepšení podmínek pro pěší a cyklisty. Oprava vyšla téměř na 212 milionů korun, investorem byl Ústecký kraj.

Na opravě se kromě kraje podílelo také město a papírny Štětí. Ty most využívají jako vlečku pro zásobování zejména dřevem. Vlaky se vrátily na most už loni v závěru roku.

Otevření bude znamenat provoz dočasného přívozu. Ten se stal nejdražším v zemi: společnost Pražské Benátky si za hodinu provozu účtovala 4 800 Kč, kraj za lodní dopravu zaplatil třikrát více, než původně plánoval.

Autobusy Dopravy Ústeckého kraje se vrací do pravidelného provozu přes most od 1. července. Na některých relacích se tak znovu zkrátí cestovní doba podobně, jako před uzavírkou. Podle kraje došlo k mírným úpravám v jízdních řádech. „Hledali jsme možnosti zlepšení cestování veřejnou dopravou a využívání integrace. Jednou z nich je lepší propojení autobusové a železniční dopravy v dané oblasti. Od července proto zavádíme novou autobusovou linku číslo 639 pro lepší spojení města Štětí se železničními stanicemi Hněvice a Štětí,“ řekl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Jaroslav Komínek.

Na území města Štětí budou dále upraveny trasy vybraných autobusových linek, a to zejména v souvislosti s probíhajícími úpravami dopravní infrastruktury – novým sjezdem z mostu či plánovanými autobusovými zálivy v ulici Cihelná, které nahradí autobusové nádraží. U autobusů linky 635 dojde k několikaminutovým posunům většiny spojů v pracovní dny pro zlepšení návazností na vlak linky R20 Děčín – Praha v železniční stanici Hněvice. Linku 635 dočasně ovlivní také uzavírka Údolní ulice v Úštěku – po dobu uzavírky pojede autobus podle výlukového jízdního řádu. Linka 681 do Vědomic bude posílena novými spoji v odpoledních hodinách. Na autobusové lince 672 bude v pracovních dnech doplněn pár ranních spojů do místní části Podlusky, který zajistí i ranní školní spojení ze Záluží do Štětí. Na lince 685 ve školních dnech přibydou dva spoje mezi Budyní nad Ohří a Dušníky. Místo linky 634 bude nově ranní spoj z Počeplic do zastávky „Štětí, záv.“ zajišťovat linka PID 369. Na ostatních autobusových linkách DÚK v oblasti (625, 626, 633) dojde jen k mírným úpravám odjezdů u některých spojů, a to maximálně o 5 minut. Kompletní přehled změn je na stránkách Štětí.

Tagy Doprava Ústeckého kraje Most ve Štětí Štětí Strabag Ústecký kraj
2 komentáře