dkv-spojujeme

Ve Mstěticích se samy rozjely nákladní vozy, narazily do auta na přejezdu a vykolejily

Vykolejení nákladních vozů ve Mstěticích. Foto: Drážní inspekceVykolejení nákladních vozů ve Mstěticích. Foto: Drážní inspekce

Vozy byly podle ČD Cargo zajištěné, na místě je jeden zraněný.

(Aktualizováno 16:53) Provoz na trati mezi Prahou a Čelákovicemi je zastaven. Důvodem je mimořádná událost, ke které došlo na přejezdu u železniční stanice Mstětice. Z vlečky ujelo celkem 32 nákladních vozů, sedm z nich vykolejilo. Při nehodě se zranili lehce dva lidé.

„Došlo k uvolnění zajištěných vagónů na vlečce. Naši zaměstnanci u toho nebyli, stalo se to ve chvíli, kdy se k místu blížila naše četa. Proč se tak stalo bude předmětem vyšetřování,“ řekl výkonný ředitel ČD Cargo Tomáš Tóth.

Vozy řady Eas se po vyjetí z vlečky dostaly na přejezd. „Projely přes přejezd, který nevaroval řidiče, že se blíží drážní vozidla. Došlo ke střetnutí s automobilem a zranění řidiče a následnému vykolejení vozů, poražení trakčního vedení i stavědla,“ řekl generální inspektor Drážní inspekce Jan Kučera. Odhadované škody jsou zatím 2,2 milionu korun.

Vykolejení nákladních vozů ve Mstěticích. Foto: Drážní inspekceVykolejení nákladních vozů ve Mstěticích. Ilustrační foto: Drážní inspekceVykolejení nákladních vozů ve Mstěticích. Foto: Drážní inspekceVykolejení nákladních vozů ve Mstěticích. Foto: Drážní inspekceVykolejení nákladních vozů ve Mstěticích. Foto: Drážní inspekceVykolejení nákladních vozů a střetnutí s autem na přejezdu ve Mstěticích. Foto: HZS Středočeského kraje

Později na tiskové konferenci Kučera doplnil, že přejezd nebyl v provozu, neboť je ovládán manuálně ze stanice. Bílá světla u přejezdu vůbec nejsou instalována. Podle inspektora se proto měl řidič auta chovat jako na přejezdu, který je označen pouze výstražnými kříži: tedy rozhlédnout se a ujistit se, že nic nejede. V místě přitom mohlo dojít k mnohem většímu karambolu, hrozil totiž i střet s kamionem. Jeho řidič si ale blížících se vagonů všiml a včas z přejezdu vycouval. „Reakce řidiče kamionu byla přímo ukázková, ačkoliv měl mnohem horší rozhled než řidič osobního vozu,“ uvedl Kučera. Inspekce šetří, proč se vozy rozjely; na místě byly odstaveny už od úterý. „Může jít i o zavinění cizí osoby,“ dodal Kučera.

Provoz na trati je zastaven. Spojení na Čelákovice komplikuje ještě fakt, že došlo v oblasti Balabenky k výpadku trakčního vedení. Vlaky proto nahrazují autobusy z Černého Mostu do Čelákovic, jak informují stránky ČD Mimořádnosti.

Tagy ČD Cargo Mstětice trať 231 Trať 231 Praha -Lysá nad Labem - Kolín vykolejení vlaku
378 komentářů