Varianty přístavu v Lysé promyslí firma HG Partner ze skupiny Sudop Group

Zdvihací most nad vjezdem do českobudějovického přístavu České Vrbné Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářZdvihací most nad vjezdem do českobudějovického přístavu České Vrbné Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Spolu s přístavem má vzniknout i stání pro velké osobní lodě. Vítěz tendru má navrhnout alespoň tři varianty řešení.

Ředitelství vodních cest (ŘVC) vybralo firmu, která zpracuje „urbanisticko-dispozičně-technické řešení“ plánovaného přístavu v Lysé nad Labem. Zakázku získala společnost HG Partner ze skupiny Sudop Group s cenou 869 tisíc korun. Druhým účastníkem tendru byla firma Aquatis, která přišla s cenou 997 tisíc (předpoklad byl 950 tis.). Studie, která napoví, jak by měl přístav vypadat, má být hotova do konce června příštího roku.

Nový labský přístav by měl vzniknout v Litoli, což je část Lysé nad Labem, a sloužit rekreačním plavidlům. Spolu s přístavem má vzniknout i stání pro velké osobní lodě. Vítěz tendru má navrhnout alespoň tři varianty řešení.

„Pro všechny varianty řešení bude prověřeno napojení veřejného přístupu ve dvou směrech, a to z křižovatky ulic Dolejší a Na Staré vsi (pouze pro pěší a cyklisty) a směrem od fotbalového hřiště v ulici Jiráskova,“ stojí v zadávací dokumentaci. Studie má například posoudit i zájmy ochrany přírody nebo nastínit investiční a provozní náklady.

Přístav vznikne na pravém břehu a vedle stání rekreačních plavidel bude zajišťovat i související služby, například odběr splaškových a nádních vod, odběr odpadků, elektrické přípojky pro lodě, výdej pitné vody nebo čerpací stanici. Při povodních má mít ochrannou funkci.

Dosavadním největším rekreačním přístavem v tuzemsku je Hluboká nad Vltavou, která nabízí 73 lodních stání. Předčit ji má chystaný přístav v Hodoníně, který má mít zhruba 80 míst pro rekreační lodě. Podobnou kapacitu má mít po rozšíření i přístav ve Veselí nad Moravou. Jak velký bude přístav v Lysé, není zatím jasné.

„Lysá je zatím jedinou lokalitou na Labi nad Mělníkem, kde se nyní jeví jako reálné vybudovat nový přístav s bazénem, kde budou i dlouhodobá stání a servisní centrum, který pro rekreační plavbu na této vodní cestě zcela chybí. V jiných slibných místech se ukázalo, že vybudování přístavu není možné,“ sdělil nedávno deníku Zdopravy.cz mluvčí ŘVC Jan Bukovský. Podle něj by mezi Mělníkem a Kolínem byly potřeba tři přístavy. Stavba v Lysé zřejmě nezačne dříve než za pět let.

Tagy přístav Lysá nad Labem rekreační plavba ŘVC
1 komentář