Stát chystá stavbu přístavu v Lysé nad Labem, řešení vzejde ze soutěže

Přístav Hluboká nad Vltavou. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářPřístav Hluboká nad Vltavou. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Přístav vznikne na pravém břehu a vedle stání plavidel bude zajišťovat i související služby, jeho součástí bude například čerpací stanice.

Ředitelství vodních cest (ŘVC) se vedle drobné infrastruktury pro rekreační plavbu hodlá na Labi pustit i do stavby přístavu. Ten by měl vzniknout v Litoli, což je část Lysé nad Labem, a sloužit rekreačním plavidlům. Spolu s přístavem má vzniknout i stání pro velké osobní lodě.

ŘVC aktuálně vypsalo soutěž, ve které hledá zpracovatele „urbanisticko-dispozičně-technického řešení rekreačního přístavu v Lysé nad Labem“. Předpokládaná cena je 950 000 korun, roli v tendru bude hrát i zkušenost řešitelského týmu. Vítěz má navrhnout alespoň tři varianty řešení.

„Pro všechny varianty řešení bude prověřeno napojení veřejného přístupu ve dvou směrech, a to z křižovatky ulic Dolejší a Na Staré vsi (pouze pro pěší a cyklisty) a směrem od fotbalového hřiště v ulici Jiráskova,“ stojí v zadávací dokumentaci. Studie má například posoudit i zájmy ochrany přírody nebo nastínit investiční a provozní náklady. Jasno má být zhruba za rok.

Přístav vznikne na pravém břehu a vedle stání rekreačních plavidel bude zajišťovat i související služby, například odběr splaškových a nádních vod, odběr odpadků, elektrické přípojky pro lodě, výdej pitné vody nebo čerpací stanici. Při povodních má mít ochrannou funkci.

Dosavadním největším rekreačním přístavem v tuzemsku je Hluboká nad Vltavou, která nabízí 73 lodních stání. Předčit ji má chystaný přístav v Hodoníně, který má mít zhruba 80 míst pro rekreační lodě. Podobnou kapacitu má mít po rozšíření i přístav ve Veselí nad Moravou. Jak velký bude přístav v Lysé, není jasné, ŘVC na dotazy deníku Zdopravy.cz zatím neodpovědělo.

Stát se v posledních letech snaží přizpůsobit labskou vodní cestu, která byla historicky budována pro velké nákladní lodě, i malé turistické plavbě. ŘVC většinou buduje přístaviště v podobě mol pro několik lodí, kde mohou lodní turisté vyvázat plavidlo až na 48 hodin zdarma. Loni se otevřela nová přístaviště (mola) v Roudnici nad Labem, Štětí, Čelákovicích a Poděbradech, letos začala stavba mola v Brandýse nad Labem a čekacího stání u zdymadla v Roztokách.

Rekreační přístav v Lysé ovšem všechny dosavadní investice z poslední doby předčí. Zde je jeho zákres v pdf ze zadávací dokumentace.

Přístaviště osobní dopravy Kolín. Pramen: MDČRPřístaviště rekreačních lodí na Labi. Pramen: ŘVCPřístaviště rekreačních lodí v Roudnici nad Labem. Pramen: ŘVCPřístaviště osobních lodí, Poděbrady. Pramen: ŘVCPřístaviště osobních lodí, Čelákovice. Pramen: ŘVCPřístaviště rekreačních lodí, Čelákovice. Pramen: ŘVCČerpací stanice pro lodě v přístavu Hluboká nad Vltavou. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářPřístav Veselí nad Moravou. Pramen: ŘVCDobíjecí stanice pro elektrická kola v přístavu na Hluboké. Pramen: ŘVC ČRZdvihací most nad vjezdem do českobudějovického přístavu České Vrbné
Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářPodzimní nálada v přístavu České Vrbné v Českých Budějovicích.
Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářNa Hluboké vede cyklostezka přes zdvižný most u vjezdu do přístavu. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářPřístav Hluboká nad Vltavou. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář
Tagy Labe přístav Lysá nad Labem rekreační plavba ŘVC vltavsko-labská vodní cesta
11 komentářů