Vagony v okolí Brna zatím nemají pruhy pro nástup bez jízdenky

Elektrická jednotka 560 v Brně. Foto: České dráhyElektrická jednotka 560 v Brně. Foto: České dráhy

České dráhy zatím nestihly polepit vagony všech osobních vlaků na linkách z Brna do Tišnova, Letovic, Křenovic a Břeclavi zelenými

České dráhy zatím nestihly polepit vagony všech osobních vlaků na linkách z Brna do Tišnova, Letovic, Křenovic a Břeclavi zelenými pruhy nade dveřmi. Tyto vagony jsou od 1. ledna určené pro cestující bez jízdenky, kteří se mají hlásit průvodčímu, aby je odbavil. Podle mluvčího společnosti Kordis JMK Květoslava Havlíka by měly být všechny vlaky polepené v nejbližších dnech, náhradou jsou zatím za okny dveří tabulky formátu A4, které pruhy nahrazují. Problémy či stížnosti cestujících se kvůli tomu podle Havlíka dosud neobjevily.

Změny na vyjmenovaných linkách vyplývají z nové smlouvy Jihomoravského kraje s Českými drahami. Nově plynou tržby z jízdného kraji, a nikoli dopravci. Kraj tak chce mít jistotu, že si drtivá většina cestujících koupí jízdenku a nepojede v krátkém úseku bez ní proto, že k němu nestihne průvodčí dojít. Jde totiž o nejvytíženější linky v kraji.

Cestující, který nastoupí bez předem zakoupené jízdenky, má povinnost ideálně do označeného vozu nastoupit a tam se hlásit průvodčímu, případně může nastoupit i do jiného vagonu, ale přejít ihned do označeného. V opačném případě ho průvodčí považuje za cestujícího bez platné jízdenky, který musí zaplatit přirážku 1500 korun. „Pokud zaplatí do týdne, tak 800 korun,“ uvedl Havlík. Označený je v soupravě obvykle druhý či třetí vagon.

Hlavní nápor cestujících se očekává až od pondělí, kdy skončí prázdniny a dovolené. Lidé dojíždějící do práce a děti a studenti do školy však obvykle mívají předplatní jízdenky a starost s nákupem jednorázové jim odpadá.

ČTK

Tagy České dráhy Jihomoravský kraj
340 komentářů