V zisku 32 let v řadě. Další rok v plusu Emirates už nejspíše nečeká, firma shání další peníze na přežití

Odstavená letadla v Dubaji. Foto: EmiratesOdstavená letadla v Dubaji. Foto: Emirates

Letecká společnost Emirates udržela i v posledním finančním roce, který skončil 31. března, ziskovost. Úspěšná série ale může letos s

Letecká společnost Emirates udržela i v posledním finančním roce, který skončil 31. března, ziskovost. Úspěšná série ale může letos s velkou pravděpodobností skončit kvůli pandemii koronaviru.

Výsledky oznámily Emirates dnes v tiskové zprávě. Zatímco celá skupina zaznamenala pokles zisku o 28 % na 1,7 miliardy dirhamů, samotné aerolinky pak vykázaly růst zisku z 871 milionů na 1,06 miliard dirhamů (7,21 miliardy korun).

Emirates jsou v zisku 32. rok v řadě. Vyhlídky dopravce i celé skupiny ve vlastnictví Spojených arabských emirátů dosáhnout i 33. roku v zisku nejsou ale příliš nadějné: už v posledním čtvrtletí finančního roku firma začala vykazovat velké zhoršení výsledků a po rozšíření pandemie koronaviru a prakticky zastavení celosvětové letecké dopravy zisk v této situaci bude spíše zázrakem.

Firma už pro udržení hotovosti oznámila, že vůbec letos nevyplatí žádné dividendy. „Situace se od poloviny února  prudce změnila,“ řekl šéf Emirates Group Ahmed bin Saeed Al Maktoum. Ve zprávě uvedl, že obnovení poptávky na původní úroveň čeká nejdříve za rok a půl. Emirates dosáhly loni jako aerolinky vyššího zisku i přes pokles tržeb. Je to především úsporou nákladů, například nižší cenou paliva. Počet cestujících loni klesl o 4 % na 56,2 milionu, průměrná obsazenost mírně stoupla na 78,5 %.

Firma oznámila, že kvůli současné situaci získala půjčky v hodnotě až 4,4 miliardy dirhamů (30 miliard korun) , jedná o dalších úvěrech. Aerolinky uvedly, že hospodaření firmy a cash flow jsou pod velkým tlakem.

Tagy emirates Top
30 komentářů