V Ústeckém kraji lze platit nově v autobusech kartou. Zdaleka ne ve všech

Nové autobusy Scania Citywide pro Dopravní společnost Ústeckého kraje. Foto: Doprava Ústeckého krajeNové autobusy Scania Citywide pro Dopravní společnost Ústeckého kraje. Foto: Doprava Ústeckého kraje

Cestující na vybraných autobusových linkách v Ústeckém kraji mohou v autobusech nově platit bezkontaktní platební kartou. Vyrazit bez hotovosti a

Cestující na vybraných autobusových linkách v Ústeckém kraji mohou v autobusech nově platit bezkontaktní platební kartou. Vyrazit bez hotovosti a jízdenky lze ale jen v části kraje. Tam, kde jezdí nové autobusy Scania.

Rozšíření možnosti bezhotovostního placení oznámil Ústecký kraj na svých stránkách. „Kartou bude možno uhradit pouze jednotlivé jízdné, síťovou jízdenku, jízdenku Labe-Elbe, nikoliv časové kupóny. Cestující nahlásí řidiči cílovou stanici a následně na jeho pokyn přiloží bezkontaktní bankovní kartu k odbavovacímu zařízení,“ popisuje kraj na stránkách změnu v možném odbavení. Cestující potom obdrží papírový jízdní doklad. Linkové autobusy, kde půjde platit kartou, budou označeny samolepkou s logem příslušné karetní asociace.

Proč nejde platit kartou ve všech autobusech? Podle mluvčí Ústeckého kraje Magdaleny Fraňkové to umožňuje pouze moderní odbavovací systém zakoupený spolu s novými autobusy pro DSÚK. Konkrétně jde o autobusy Scania, kterých Dopravní společnost Ústeckého kraje nakoupila 71. Dopravce chtěl koupit dalších 90 vozů Iveco, to ale již zakázal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. „Pokud by tedy ÚOHS nezakázal nákup dalších autobusů, mohlo být toto vybavení součástí všech autobusů DSÚK. V tuto chvíli to některé autobusy umožňují a přijde nám škoda takovou možnost cestujícím nenabídnout, byť se na ni bohužel nemohou vždy spolehnout,“ vysvětlila Fraňková. Autobusy Scania jsou nasazovány hlavně na linky z Ústí nad Labem, Bíliny nebo Litoměřic.

V rámci Dopravy Ústeckého kraje lze platit kartou ještě v MHD v Chomutově, Děčíně a Ústí nad Labem a u většiny drážních dopravců.

Platba kartou v autobusech je běžná v řadě jiných krajů, zdaleka ale ještě ne samozřejmostí.

Tagy Doprava Ústeckého kraje Dopravní společnost Ústeckého kraje DSÚK odbavení bezkontaktní kartou Ústecký kraj
12 komentářů